Hlavní obsah

Jak vybrat čtečku elektronických knih

Novinky, zgl, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavým a přitom užitečným dárkem může být čtečka elektronických knih, tzv. e-booků. Milovníkům prakticky všech žánrů umožňuje zabalit si klidně i celou knihovnu do kapsy. Co moderní čtečky e-booků umí a co od nich čekat?

Foto: archív výrobce

Elektronické čtečky umožňují milovníkům prakticky všech žánrů zabalit si klidně i celou knihovnu do kapsy.

Článek

Čtečky lze rozdělit do dvou základních kategorií, s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Foto: archív výrobce

PocketBook Mini WiFi patří k nejlevnějším e-book čtečkám na trhu. (1500 Kč)

Foto: archív výrobce

Kobo Aura HD patří mezi nejluxusnější čtečky na trhu, především díky jemnému displeji s rozlišením 1440x1080 obrazových bodů. (5000 Kč)

Jednoduché hry i přístup na internet

Některé modely se však multimediální vyžití snaží nabídnout i tak. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené hudební soubory. Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné si je také rozmyslet, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely s 3G připojením, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Foto: archív výrobce

Amazon Kindle Touch 3G láká na internetové připojení. (3700 Kč)

Foto: archív výrobce

Ve výbavě čtečky Gogen eReader 2 nechybí slot na paměťové karty. (2600 Kč)

Foto: archív výrobce

NOOK Simple Touch GlowLight se snaží zaujmout elegantním designem. (3000 Kč)

Výdrž klidně i několik týdnů

Poslední, ale o to důležitější předností čteček, jejichž displej je vyroben z elektronického papíru, je nízká energetická náročnost. Bez elektrické zásuvky se klidně obejdou i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den.

Má tedy vůbec cenu se poohlížet po modelech s LCD panely? Odpověď je jednoznačně ano. Někteří uživatelé totiž ocení jejich všestrannější možnosti využití. Přece jen většina jich je postavena na platformě Android, díky čemuž je do nich možné doinstalovat prakticky libovolnou aplikaci. Na trhu jich jsou dnes již statisíce.

Jejich podsvícené displeje jsou sice většími žrouty elektrické energie, ale zároveň je možné je používat i v noci bez lampičky a není žádný problém na nich sledovat klidně i videa ve vysokém rozlišení. Nutno podotknout, že na ostrém slunci je však čitelnost horší – displeje se lesknou.

Foto: archív výrobce

Barevným LCD displejem je vybavena čtečka Approx Multimedia Color book 7, přitom si zachovává velmi příznivou cenu (1500 Kč)

Foto: archív výrobce

Čtečkou a vlastně i levným tabletem s Androidem je Prestigio MultiReader Stream. (1600 Kč)

Tablet poslouží pro čtení také

Při výběru modelů s LCD displeji se navíc nemusíte omezovat pouze na tradiční výrobce elektronických čteček. S e-booky si totiž dovede poradit prakticky libovolný tablet, stejně tak je možné číst knihy také na chytrých telefonech, byť to není s ohledem na menší displej vždy pohodlné.

Některé smartphony a tablety již dokonce mají programy pro čtení elektronických knih předinstalované. Jejich funkce jsou však často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů. Doinstalovat je však možné inteligentnější aplikace.

Wooky: Češi Čechům

Česká čtečka elektronických knih Wooky je k dispozici pro chytré telefony a počítačové tablety, které jsou postavené na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Dokonce si ji můžete stáhnout také na stolní počítače s Windows. Ve všech verzích je k dispozici zdarma.

Foto: archív tvůrců

Wooky na chytrém telefonu s Androidem

Na těchto strojích je pak s Wooky možné číst e-knihy, e-časopisy, a dokonce i poslouchat audioknihy. Díky tomu, že aplikace pochází z českých luhů a hájů, je nabídka tuzemských titulů opravdu široká. Dohromady je možné stahovat přes 10 000 e-knih, téměř 200 různých časopisů a 750 audioknih.

Publero Mobile: časopisy a noviny hrají prim

Čtečka Publero Mobile se zaměřuje na čtení a prohlížení časopisů a novin, dohromady jich je k dispozici několik stovek. Nechybí například ani elektronická verze deníku Právo. Podporovány jsou operační systémy Android a Apple iOS, číst zakoupené materiály je ale možné také na PC a Macu.

Foto: archív tvůrců

Čtečka Publero Mobile na tabletu (vlevo) a na chytrém telefonu

Aplikace funguje primárně on-line, samotní tvůrci podotýkají, že pro „dokonalý zážitek ze čtení aplikace potřebuje wi-fi připojení či kvalitní datové připojení“. Časopisy i noviny je ale možné prostřednictvím Publero Mobile samozřejmě stahovat také přímo do mobilních přístrojů, a používat je tedy i bez internetového připojení.

Nook: největší knihovna na světě

Čtečka Nook od společnosti Barnes & Noble je podle svých tvůrců napojena na největší elektronickou knihovnu. Stahovat je možné více než 30 miliónů různých titulů, v češtině však nabídka není tak bohatá jako u konkurenčních aplikací se zaměřením na tuzemský trh.

Foto: archív tvůrců

Nook na iPadu

Kromě široké škály nabízených titulů aplikace zaujme svým intuitivním ovládáním a přehlednou správou zakoupených knih. Stejně tak pohodlné je i samotné čtení knih. Aplikace však s uživatelem nekomunikuje v češtině.

Moon+ Reader: za poplatek i zadarmo

K nejpopulárnějším a nejlépe hodnoceným aplikacím na platformě Android pro čtení elektronických knih patří Moon+ Reader. Tento program je v základu nabízen zdarma, obsahuje však reklamu. Zbavit se jí je možné zakoupením verze Pro v přepočtu za 50 Kč.

Foto: archív tvůrců

Moon+ Reader

To ale není vše, co verze Pro přináší, získáte také řadu prémiových funkcí – například po zatřesení mobilem začnou být knihy automaticky předčítány nahlas. Popularitě se Moon+ Reader těší také díky podpoře celé řady formátů: epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS.

Audiotéka: nechte mobil číst za vás

Jak už vyplývá ze samotného názvu, aplikace Audiotéka není primárně určena ke čtení knih, ale k jejich poslechu. To je možné na tabletech a chytrých telefonech postavených na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Stejně tak je ale možné audioknihy přehrávat po stažení na počítači nebo v autě.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Audiotéka

Nabídka Audiotéky je opravdu široká a čítá několik stovek děl, přičemž se zaměřuje výhradně na česky mluvené tituly, několik desítek audioknih je k dispozici také v cizích jazycích.

V portfoliu Audiotéky naleznete detektivky, komedie, naučnou literaturu, apod. Nechybí ani bestsellery, jako jsou Muž z ostrova Lewis od Petera Maye, Forrest Gump Winstona Grooma či Hra o trůny od George Raymonda Richarda Martina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám