Hlavní obsah

Aby vánoční hvězda co nejdéle vydržela

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hvězda neboli také poinsettie tradičně patří k vánoční výzdobě interiéru. Ne všichni ale o tuto květinu správně pečují a tak se často stává, že velmi záhy listoví opadá a je po radosti. Poradíme vám, jak na to, aby jasně zbarvené listoví hvězdy zářilo ještě dlouho po skončení vánočních svátků.

Foto: stars-for-europe.info (5x)

Vánoční hvězda (poinsettie)

Článek

V obchodech jsou tyto vánoční květiny k dostání ve všech barevných variantách (červené, bílé, krémové, růžové) již od listopadu. Nákup zdravé květiny je tedy prvním krokem k tomu, abychom si vánoční hvězdu užili co nejdéle. Husté listí a žlutozelené pučící květy uprostřed barevného listoví jsou neomylnou známkou kvality.

Při převozu je nutné hvězdu chránit před větrem a do nového domova ji přepravit co nejrychleji. Poinsettie je velmi citlivá na chlad, transport studenými ulicemi by tedy měl být co možná nejkratší.

V bytě ji dejte na dobře osvětlené a teplé místo. Nejlépe se cítí při teplotě zhruba 20°C, chráněná před průvanem a přímým slunečním světlem. Když jí najdete správné umístění, odmění se vám svou krásou.

Foto: stars-for-europe.info

Pokud jde o zálivku, méně je v tomto případě více. Pravidelné zalévání menším množstvím vlažné vody je vše, co potřebuje. Rozhodně se vyhněte přelévání, které poinsettie špatně snáší.

Pro delší výdrž nádhery jejího barevného listoví je možné zálivku jednou měsíčně vylepšit tekutým hnojivem. Díky takovému malému triku si vánoční hvězda udrží své zářivé barvy přes celé vánoční svátky k potěše dětí i dospělých.

Mnoho lidí ale třeba netuší, že poinsettie vypadají skvěle i jako řezané květiny ve váze. Krátkým ponořením uříznutého stonku do vody zahřáté na 60°C zabráníte odtékání mléčné mízy z rostliny. Díky tomuto jednoduchému ošetření zůstanou řezané poinsettie nádherně zářivé zhruba dva týdny.

Foto: stars-for-europe.info
Foto: stars-for-europe.info
Foto: stars-for-europe.info

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Opuštěné kočky hledají nový domov

Blíží se Vánoce, proto je čas začít přemýšlet nad tím, jak a komu udělat radost. Nejen lidé totiž rádi přijímají dárky. Období Vánoc je ideálním časem, kdy...

Vánoční reklama umí i dojmout

Vánoční reklamy se opět objevují v televizích, rádiích, časopisech a obchodech. Jejich tvůrci se vždy snaží zaujmout. Jak dalece se jim to daří, je ale...

Výběr článků

Načítám