Hlavní obsah

Kam vycestovat za romantikou adventních trhů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k milovníkům Vánoc, kteří si jejich magickou atmosféru užívají už od začátku adventu? Pak jste nejspíš také nadšenými návštěvníky tradičních trhů se spoustou dobrého jídla a ručně vyráběných ozdob. Velkolepou výzdobu a desítky rozličných stánků si můžete užít nejen v tuzemsku, ale třeba také v rámci předvánočního výletu do zahraničí.

Foto: archiv drazdany.info

Adventní trh na pevnosti Königstein

Článek
Německo

Vánoční trh na pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku vítá návštěvníky během všech adventních víkendů vždy od 11:00 do 19:00. Osvícen je 1600 lampami na řetězech zdobících 400 stromků. Kromě nakupování dobrot, dárků či dekorací můžete také navštívit vnitřek pevnosti. Obchodníci jsou rozmístěni dokonce i v podzemních kasematech.

Adventní trh na Königsteinu dýchá dobovou atmosférou. Pevnost, tyčící se 247 metrů nad hladinou Labe, patří mezi nejvýznamnější německé památky. V období vánočních trhů se sem sjedou kejklíři, muzikanti, loutkaři a další umělci. Ne nadarmo jsou trhy nazvané Königstein - Zimní pohádka.

Rakousko

Pozadu nezůstává ani Rakousko. Tak například město Linec je hotovým adventním rájem - pastvou pro oči. Od 22. listopadu do 23. prosince, vždy od 10:00 do 20:00, se rozprostřou adventní trhy mimo jiné na hlavním náměstí. Ledový zimní vzduch provoní pražené mandle, pečené kaštany, punč a další lahůdky.

Foto: Profimedia.cz

Adventní Linec

Návštěvníci adventních trhů v Linci si mohou kromě jiného také vyrobit svíčku ze včelího vosku. A na památku si můžete odvézt třeba některou z jemně zdobených skleněných ozdob na stromeček.

Slovensko

Kouzelnou předvánoční atmosféru si hýčkají také naši slovenští sousedé. Zimní Bratislavu a její adventní trhy můžete navštívit na Hlavním, Františkánském a Hviezdoslavově náměstí od 23. listopadu do 23. prosince mezi 10:00 a 22:00. Pouze první den se trhy otevřou o něco později.

Foto: Profimedia.cz

Loni svítil bratislavský vánoční stromek světle modrou barvou.

Vedle kulturního programu se můžete těšit na lahodný punč, grog, medovník, klobásy a mnoho dalšího. Velký vánoční stromek se rozzáří hned první den trhů, pravděpodobně mezi 16:00 a 17:00.

Švýcarsko

Ve švýcarském Curychu začnou vánoční trhy 20. listopadu a potrvají až do Štědrého dne, vždy od 11:00 do 16:00. Hlavní nádraží v tento čas zaplaví nekonečné množství světel. Nejvýraznější ozdobou bude víc než patnáctimetrový vánoční strom. Adventní trhy v Curychu, neboli Christkindlimarkt, patří k největším v Evropě. Návštěvníci se tam ocitají v bludišti zhruba 150 stánků.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží v Curychu okupované stánky s tradičním zbožím

Pokud byste toužili navštívit naopak komornější adventní trh, zamiřte v Curychu mezi 20. listopadem a 23. prosincem na Werdmühleplatz. Od 16:00 do 21:00 tam najdete jen okolo deseti stánků. Speciální atrakcí je takzvaný Zpívající vánoční strom, který rozezní dětský zpěv vždy mezi 17:30 a 18:30.

Reklama

Výběr článků

Načítám