Hlavní obsah

Silvestrovské oslavy jsou pro zvířata často učiněným utrpením

Právo, Petr Kozelka

Silvestr patří mezi nejveselejší dny v roce. Většina lidí slaví konec roku dobrým jídlem a pitím nejlépe v halasné společnosti, přičemž celý večer pak korunuje mnohdy živelně odpalovaná pyrotechnika. Zatímco lidé se kochají vybuchujícími rachejtlemi, pro nejlepší přátele člověka, tedy psy, je Silvestr často učiněným utrpením. Vybuchující rachejtle totiž psy stresují a není nic neobvyklého, že vyděšený čtyřnožec v panice bezhlavě uteče.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zvířata mají oproti lidem několikanásobně citlivější sluch, a proto nečekané výbuchy snášejí mnohem hůře než my lidé. Z tohoto důvodu bychom se měli na toto období připravit,“ potvrdila Právu veterinářka Magdaléna Růžicová. Psa lze na silvestrovský rámus zvykat postupně jako například v případě loveckých psů, kteří se učí snášet zvuk výstřelu.

Většina lidí ale na takový trénink nemá čas. Přesto lze při dodržení několika jednoduchých zásad pomoci psovi či kočce silvestrovskou noc přežít v relativním klidu. „Určitě bychom je neměli brát na místa, o kterých víte, že by se na nich pyrotechnika mohla používat. Pokud už na toto místo z nějakého důvodu musíte, ujistěte se, že má váš kamarád obojek se jménem a telefonním číslem. Každoročně mají touto dobou útulky více práce kvůli zaběhnutým vyděšeným psům,“ upozornila Růžicová.

V některých případech je potřeba více než tichý kout a láskyplné hlazení.
veterinářka Magdaléna Růžicová

Nejlepším řešením je i se psem odjet na chalupu na samotě, kam hluk silvestrovských oslav nedolehne. „Tato možnost je však dostupná jen pro málokoho. Doma proto najděte vhodné místo, kde by se mohl pes cítit bezpečně, nejlépe pokoj bez oken, kam nedoléhá hluk zvenku,“ poradila veterinářka.

„V některých případech je potřeba více než tichý kout a láskyplné hlazení, tehdy je na místě použití léků. Na trhu je v dnešní době celá řada výrobků. Dají se rozdělit na přírodní a veterinární sedativa. Do první skupiny spadají například homeopatika. Na některé jedince tyto přípravky nefungují, a proto je třeba uchýlit se k přípravkům z druhé skupiny. Zde je vždy nutné se před aplikací poradit s veterinárním lékařem, jelikož se dávkují dle váhy a povahy zvířete,“ dodala Růžicová.

Poslední den v roce na čtyřnohé společníky ale čekají i jiné nástrahy, často v podobě lidí, kteří chtějí svým psům či kočkám dopřát také bohaté pohoštění, nejlépe v podobě chlebíčků s majonézou.

„Toho by se měli lidé vyvarovat. Zažívací ústrojí našich mazlíčků není stavěné pro příjem kořeněných a mastných jídel a svou velkorysostí je můžeme pěkně potrápit,“ zakončila veterinářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám