Hlavní obsah

Češi díky novým tarifům poslali na Štědrý den rekordní počet SMS zpráv

Aktualizováno

Češi na Štědrý den poslali 75,2 miliónu SMS zpráv, což je o 6,7 miliónu více než před rokem a historicky nejvyšší počet. Vyplývá to ze středečních sdělení mobilních operátorů. Loni přitom operátoři zaznamenali propad. Růst pravděpodobně souvisí s tím, že mnoho lidí přešlo na neomezené tarify, které operátoři začali na jaře nabízet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mobilní operátoři v úterý spojili 42 miliónů hovorů, což je o čtyři milióny více než loni. Vzrostl i počet zaslaných multimediálních MMS zpráv.

Mobilní síť O2 na Štědrý den spojila více než 15,7 miliónu hovorů a prošlo jí téměř 28 miliónů SMS. Zejména počet SMS oproti loňsku výrazně narostl, o celé 2,7 miliónu, uvedl mluvčí Telefóniky Ctibor Jappel.

V síti T-Mobile štědrodenní provoz stoupl oproti loňsku ve všech parametrech. Počet uskutečněných hovorů vzrostl o 9,5 procenta na přibližně 17,8 miliónu, řekla mluvčí společnosti Martina Kemrová. Nejoblíbenější formou vánočního přání zůstává textová zpráva, v síti T-Mobile jich lidé letos poslali přes 29 miliónů, což je meziroční nárůst o 11 procent.

T-Mobile zaznamenal také výrazné zvýšení multimediálních zpráv, a to o pětinu na 403 704.

Vodafone spojil více než 8,5 miliónu hovorů, což je o 17,3 procenta více než loni. Do zahraničí se nejvíce volalo do Polska, na Slovensko, Ukrajinu, do Německa, Vietnamu, Ruska a Velké Británie, doplnila mluvčí firmy Markéta Kuklová.

Zpráv SMS si lidé letos o Vánocích v síti společnosti vzájemně poslali 18,3 miliónu, o šest procent více než loni.

Nejvíc se volá v poledne

Lidé si ve sváteční den volají a píší textové zprávy hlavně kolem poledne, večer pak posílají MMS.

Například u O2 byl největší počet hovorů mezi 10:00 a 11:00 největší počet SMS mezi 12:00 a 13:00. Úplně nejvíc SMS během jedné minuty pak bylo přeneseno v čase 12:31. "Lidé si v této době navzájem přejí krásné svátky. Druhá špička nastává večer, kdy lidé nejspíše sdílejí radost z dárků," míní Jappel.

Reklama

Výběr článků

Načítám