Hlavní obsah

Podle čeho vybrat správný vánoční stromek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční stromek živý, nebo umělý? A jaký druh jehličnanu vybrat? Umělý stromek sice neopadá, je praktičtější a po počáteční investici vyjde celkově levněji. Ale živý stromek je určitě krásnější, protože navíc i voní! Vždyť je to jednou do roka.

Foto: HORNBACH

Kontejnerovaný stromek v květináči je krásnou dekorací. Nemusí ale vydržet teplotní rozdíly, proto by měl v teplé místnosti strávit maximálně 2-3 dny.

Článek

Ozdobičky ze slámy, perníčků, textilie či sušených pomerančů vypadají na živém stromečku prostě skvěle. Při volbě živého stromku nemusíme trpět pocitem, že ničíme lesy. Stromečky se pěstují na speciálních plantážích nebo pocházejí z tzv. prořezu - aby ostatním stromům nebránily v jejich růstu.

Živé stromky - vyznáte se?

Jaký druh se nám líbí a kolik chceme investovat - to jsou základní východiska, která ovlivní náš výběr.

Foto: IKEA

Nic nenahradí živý vánoční stromek, který krásně voní jehličím. Ozdobit ho můžeme tradičně: starobylý houpací kůň, ptáček, medvídek, kostkovaná srdíčka a hvězdy nás vrátí do dětství.

Nejlevněji vychází smrk ztepilý, ale také nejdříve opadá. Borovice vydrží mnohem déle, ale nemusí mít tak hustou korunu, větve jsou řidší a více od sebe. Mezi top určitě patří jedle, která má pravidelný růst, je odolná, hustá, není tolik pichlavá, skoro neopadá, ale zaplatíme za ni nejvíce.

Foto: OBI

Krásné jsou živé kontejnerované stromky, které zdobí terasy nebo vstupy do domu. Smrk, výška 80-120 cm je za 199 Kč.

Živé stromky nakupujeme vždy venku, obvykle jsou před hobby markety, nákupními centry nebo se můžeme vypravit do zahradnictví. Tam nabízejí i větve do váz, ke svátečním aranžím.

Seriózní nákup

Prodejci živých stromků mají přesně stanovenou cenu (nejprodávanější jsou stromky mezi výškou 1,5 až 2 m), která je viditelně označená. Dobrý prodavač přidá také informaci, jak se stromkem co nejlépe zacházet.

Foto: OBI

Jedle normandská se pěstuje na plantážích, kde jsou kousky jednotlivě tříděny s garancí prémiové kvality. Výška 100-130 cm je za 299 Kč, 130-180 cm od 499 Kč, 180-220 cm je od 699 Kč.

Vybíráme stromek, který má souměrný tvar, pravidelně rozmístěné větve, jehličí je svěže zelené (nesmí být zaschlé nebo dokonce opadávat!). Stromek by neměl být jakkoliv deformovaný skladováním. Nikdy nekupujeme zabalené stromky, vždy si je prohlédneme!

Foto: OBI

Umělý vánoční stromek Aprica, výška 90 cm za 399 Kč, výška 120 cm za 699 Kč a výška 150 cm za 999 Kč.

Koupený stromek si necháme zabalit do ochranné sítě, aby se větve cestou domů nepolámaly.

Když už máme stromek doma

Zakoupený stromek uložíme do chladné místnosti, nikdy ne k oknu na sluníčko či blízko topení, protože by sesychal. Nesmí mu chybět nádoba s vodou, hlídáme přitom, aby kmínek byl ponořený do vody až po kůru (prodávají se i stojany na stromek, do kterých lze nalít vodu, stojí kolem 400 Kč).

Foto: OBI

Stabilní a nezbytný stojan na vánoční stromky. Průměr 30 cm je za 599 Kč, průměr 34 cm pro silnější kmen je za 699 Kč.

Někdo má rád i kontejnerovaný vánoční stromek v květináči. Ten je ale citlivý na změny teplot a doma má být maximálně dva až tři dny. Může se stát, že dostane teplotní šok, a venku zmrzne a následně uschne. Tyto stromky nejsou tedy moc vhodné pro rodiny s dětmi, protože stromeček nemůže být doma po celé Vánoce, navíc je často malého vzrůstu.

Oblíbené druhy

Smrk ztepilý: má krátké, husté jehličí, barva jehličí od zelené po šedozelenou. Patří k levnějším, brzy opadává.

Smrk pichlavý: známe ho spíše pod názvem smrk stříbrný, má šedozelené až stříbřité jehličí, koruna je hustá, málo opadává.

Borovice lesní: má delší jehličí, je méně zahuštěná oproti smrku, má řidší kuželovitou korunu, větve jsou dále od sebe. Vydrží déle než smrk, méně opadává. Potřebuje větší prostor.

Jedle kavkazská: pravidelné jehličí dlouhé cca 3 cm, na povrchu je lesklé. Roste velmi pravidelně, dlouho vydrží, téměř neopadává, je nejdražší.

Reklama

Související témata:

Související články

Řezané vánoční stromky porážejí ty umělé

Tradice je tradice a vánoční stromek kupuje skoro každá česká domácnost. V drtivé většině je uříznutý v přírodě či ve školce. Těch umělohmotných je podle...

I v luxusních restauracích chtějí kapra

Šéfkuchař Jan Horký z Obecního domu, který vařil mimo jiné i pro Baracka Obamu, ví, co hosté na Vánoce chtějí. Žádný luxus, ale tradice. I v těch nejdražších...

Výběr článků

Načítám