Hlavní obsah

S pyrotechnikou zacházejte opatrně

Právo, Karolina Černá

Chceme-li si silvestr zpestřit dělobuchy, fontánami nebo římskými svícemi, bereme ohled na bezpečnost. Používáme jen výrobky se značkou o prozkoušení a přesně se držíme návodu.

Foto: firma Pyrosa

Ilustrační foto

Článek

Balení zábavní pyrotechniky musí obsahovat český (!) návod a označení tzv. třídy nebezpečnosti hned na obalu. Dále má značku o prozkoušení výrobku - lvíčka a značku CE s číslem atestu.

V návodu nechybějí informace o způsobu a místě odpalu, vzdálenosti, která je nutná pro bezpečné přihlížení, délce zpoždění a spotřební době výrobku.

Foto: frima Panda

Chemické světlo - svítící tyčinky. Cena 110 Kč.

E-shop, nebo obchod?

Internet je plný e-shopů nabízejících zábavní i dětskou pyrotechniku, někdy za až zarážející nízké ceny. Takový nákup je sice pohodlný, ale kvalitu výrobku nezaručí tak jako kamenný obchod s odborným personálem. A to ani v případě, že kupujeme tentýž výrobek, s nímž máme roky dobré zkušenosti.

Prodavač v obchodě by měl umět vysvětlit, jak se přesně pyrotechnika používá, jak se chová po uvedení do aktivity, jak dlouho světelný a zvukový efekt trvá a s jakým dosahem. Poradí také, co dělat, když výrobek po zapálení nefunguje nebo se chová atypicky.

Foto: firma Prskavka

Petarda se zápalnou šňůrou, 1 rána 120 decibelů. Pozor - III. kategorie. Cena 29 Kč.

Kompakty vedou

Nejžádanější zábavní pyrotechnikou jsou tzv. kompakty. Propojují více efektů a vytvářejí ohňostroj, který trvá několik desítek vteřin. Specializované prodejny nabízejí balení propojených kompaktů, které na jedno zapálení zajistí i tříminutový ohňostroj.

Obvykle to jsou kompakty s 10 až 25 ranami, osobám starším 21 let jsou dostupné i kompakty s více než 50 ranami.

Foto: firma Prskavka

Kompakty začnou během 3 až 6 vteřin vystřelovat do výšky asi 15 až 50 metrů (podle ráže) jednotlivé zvukové a světelné efekty. Cena 1200 Kč.

Zvukové i světelné efekty zajistí ale také petardy, gejzíry, bengálské ohně, rakety, římské svíce, bouchací koberce, sady kulových pum s moždířem.

Dětem jsou určena bezpečnější chemická světla a pyrotechnika I. třídy: motýlci, včeličky, bouchací kuličky, některé prskavky.

Při odpalování dejte pozor

Dodržujeme přesně postup odpálení i přípravu terénu. Opilým pyrotechnika do rukou nepatří!

Foto: firma Pyrotechnikalevně. cz

Kompakt s pořadím efektů -citronové purpurové hvězdy, zlatý impulz, modré hvězdy, červený impulz, zelené hvězdy, oranžové s bílým impulzem, praskání. Cena od 990 Kč.

V blízkosti odpalovače pyrotechniky nesmí stát nikdo jiný. Odstraníme z dosahu také hořlavé předměty. Pyrotechniku neodpalujeme v blízkosti stromů, čerpacích stanic, stohů slámy, bereme ohled na parkující vozy, fasádu budov, okna sousedů.

Rakety, kompakty a pumy vždy zabezpečíme proti převrácení.

Velké efekty svěříme odborníkovi

K větší a několik minut trvající světelné podívané přizveme specialisty. Zařídí nutné povolení příslušných úřadů, přípravu ohňostroje, jeho dopravu, odpálení až po úklid okolí odpaliště a prohlídku okolí. Všechny tyto služby bývají zahrnuty v domluvené ceně ohňostroje.

Foto: firma Prskavka

Dětská fontána má tvar podlouhlého válce na stojánku. Po jejím zapálení se během tří až šesti vteřin objeví barevná fontána s práskajícími hvězdami. Doba trvání efektu: 15 sec. Cena 264 Kč.

Ohňostroj v trvání 3 až 7 minut stojí zhruba od 10 000 Kč, 5 až 9 minut od 30 000 Kč nebo 5 až 15 minut od 50 000 Kč. Na přípravu těchto ohňostrojů se používají převážně výrobky III. a IV. třídy.

Specialisté ke světelným efektům nakomponují hudební doprovod. Existují také ohňostroje do interiéru nebo tzv. barokní, tiché. Chování výrobku a podobu světelné show může specialista ukázat na videu.

Foto: firma Pyrozábava.cz

Padáčková raketa vyletí a pak klesá barevná světlice s padáčkem. Cena od 39 Kč.

Jak se chovají…
…dělobuchy a petardy
Škrtací petardy, megatřesky, dělobuchy, petardy s knotem, s dvojím výbuchem a další mají světelný a zvukový efekt. Zapalují se škrtnutím o škrtátko zápalek. Odhazují se do vzdálenosti min. 5 m volného prostranství. K efektům dochází za 3 až 6 vteřin.
…fontány
Po zapálení chrlí fontána proudy jisker a světlic do výšky až 1 m. Efekt trvá kolem 30 vteřin. Fontány se liší velikostí, délkou a barvou efektu, některé jsou doprovázeny výrazným zvukovým efektem.
…chemická světla
Chemické (studené) světlo je dostupné v tyčinkách i ve tvaru kruhů. Svítí až 6 hodin, čím nižší okolní teplota, tím déle.
…kompakty
Z jednotlivých tubusů jsou postupně za sebou vystřelována efektová pouzdra. Ve výšce 15-45 m vybuchují velké pískavé chvosty do různobarevných efektů. Doba trvání odpalu je kolem 20 až 40 vteřin.
…kulové pumy
Odpalujeme jednotlivě z přiložených moždířů - koule se vkládá do moždíře a přetlakem je vystřelena do výšky asi 30-40 m. Tam vytváří rozmanité světelné a zvukové efekty, např. pivoňky, vrby, palmy, dračí vejce, chryzantémy, kruhy.
…rakety
Zapalují se stabilizátorem (špejlí, dřevěnou tyčkou) kolmo ležícím v lahvi nebo v trubce. Nikdy nezapichujeme raketu do země! Raketa při vzestupu hvízdá, světelný efekt lze očekávat ve výšce 30 až 40 m.
…římské svíce
Mají tvar tyče, po zapálení postupně vystřelují různobarevné světličky do výšky až 15 m. Některé doprovází rána, praskot nebo třaskání.
Třídy nebezpečnosti
I. kategorie
Je prodejná dětem od 15 let (dětská pyrotechnika). Jsou to prskavky, kapsle do pistolí, malé tyčinky s barevnými plameny, malé rotující a létající předměty (včelky, vosičky, čmeláci, piruety, ohnivá kolečka), fontánky, bouchací kuličky, provázky a vystřelovací konfety.
II. kategorie
Je prodejná od 18 let. Patří do ní kompaktní baterie, kulové pumy, petardy, fontány, rakety.
III. kategorie
Je prodejná od 21 let (rakety a ohňopády, malé italské pumy, dělové rány či velká japonská slunce).
IV. kategorie
K používání je třeba průkaz odpalovače ohňostrojů. Navíc potřebuje odpalovač při nákupu povolení Českého báňského úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Horské hotely jsou na zimní svátky skoro plné

Milovníci zimních svátků strávených na českých horách si s rezervací míst musejí pospíšit – většina oblíbených destinací je už totiž vyprodaná. Tak tomu je...

Výběr článků

Načítám