Hlavní obsah

Netradiční Vánoce? Legendární Purpura zazněla v doprovodu cimbálu

Právo, Miroslav Homola
Mariánské Lázně

Sedm metrů vysoký smrk ozdobený desítkami ručně vytvořených ozdob a k tomu obří adventní věnec tvořily nejdůležitější výzdobu jeviště divadla v Mariánských Lázních, kde se v sobotu v podvečer uskutečnil charitativní Vánoční koncert. Mezi účinkujícími, byli nejen známí profesionálové, ale například i dětský pěvecký sbor Pražští Andělé, který zazpíval mimo jiné i pro publikum z dětí, kterým chybí rodinné zázemí a osud je zavál do dětských domovů.

Vánoční koledy zazpívali Kateřina Brožová s Jožkou ŠmukařemVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Všichni zúčastnění se během svátečního odpoledne stali svědky docela unikátní věci. Zřejmě ve světové premiéře si poslechli legendární Purpuru ovšem v netradičním podání. Zazpívali ji při cimbálu Kateřina Brožová s Jožkou Šmukařem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Purpuru v podání Kateřiny Brožové a Jožky Šmukaře za doprovodu cimbálu slyšelo publikum v Mariánských Lázních poprvé ve světové premiéře.

„Tato písnička se hodně zpívá v tomto nádherném předvánočním čase, ale že by to někdo zkusil s cimbálem, tak o tom skutečně nevím. Byl to spontánní nápad během odpolední zkoušky a už tam to vypadalo, že se to snad povedlo,“ řekla Právu Kateřina Brožová.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pražští Andělé sklízeli velký aplaus.

„Se stromem, který představuje také určitý unikát koncertu a který je dosud největší, jaký se podařilo na jeviště divadla dostat, jsme měli trochu technické problémy, ale nakonec se to společným úsilím podařilo. A když se pak na něj navěsily desítky ručně zhotovených ozdob, které vznikaly právě pod rukama dětí ze soutěže, které každoročně vánočnímu koncertu v celé zemi předchází, tak měl myslím koncert vskutku ojedinělou a originální dekoraci, která se jen tak nevidí,“ uvedl moderátor večera Miloš Skácel, jenž se zdobením pomáhal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Světoznámá operní diva Andrea Kalivodová byla dokonalá jako při každém vystoupení.

Na jehličím vonícím pódiu vystoupila na 18. ročníku akce, kterou dlouhodobě podporují Severočeské doly a.s., také operní pěvkyně Andrea Kalivodová, které se podařilo rozezpívat i publikum, či kytarový virtuos Bohumír Brabec a také rocker Josef Vojtek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Všichni, kteří se na pódiu během koncertu objevili, si spolu s publikem zazpívali slavnou koledu

Součástí večera bylo ocenění nejlepších vánočních ozdob jednotlivců i kolektivů a také finanční dary pro diecézní charity v Plzni či finanční dary dětským domovům. Z koncertu si obdarovaní odnesli celkem 60 920 korun.

Součástí večera bylo ocenění nejlepších vánočních ozdobVideo: Miroslav Homola, Právo

O zvláštním charakteru a kouzlu vánoční doby ztichlému publiku promluvil plzeňský biskup František Radkovský. Ten popřál nejen krásné duchovní Vánoce, ale také to, aby něco z jejich kouzla všem zůstalo i po další dny, kdy už budou svátky za námi a začne zase běžný a všední život. V závěrečném finále zpívalo snad neslavnější z českých koled- Narodil se Kristus Pán, celé divadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám