Hlavní obsah

Za vánoční výzdobu platí radnice i statisíce

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok už několik týdnů před Štědrým dnem se v ulicích Prahy objevují dekorace, které se snaží navodit vánoční atmosféru. Rozzářená výzdoba třeba na sloupech veřejného osvětlení vychází městské části i na několik set tisíc korun.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Vánoční trhy na náměstí Míru na Praze 2.

Článek

Proti loňsku některé radnice letos zaplatí méně. Buď proto, že mění žárovky za úsporné, nebo zkrátí seznam rozsvícených lokalit. „Vánoční osvětlení v Praze 2 každoročně instalujeme v listopadu, svítí od začátku do konce prosince. Letos náklady činí téměř 330 tisíc korun, což je stejné jako loni,“ uvedla pro Právo Lenka Prokopová z tiskového oddělení radnice.

Třetí část vyjde tento rok výzdoba včetně tří stromů na půl miliónu korun, což je podle mluvčího Stanislava Kněnického o polovinu méně než loni. Ubyly totiž ulice, ve kterých osvětlení ve tmě září. Dejvickou radnici v minulosti vyšly montáž, opravy, demontáž a spotřeba elektřiny přibližně na 1,5 miliónu korun.

Nové úsporné žárovky

„V letech 2011 a 2012 a také letos jsme významně uspořili. Počítáme s náklady asi půl miliónu korun. Staré žárovky se postupně nahrazují LED žárovkami, které mají šest až osmkrát nižší spotřebu,“ vysvětlil rozdíl mluvčí úřadu Prahy 6 Adam Halmoši.

Dodal, že vánoční výzdoba zkrášluje například Bělohorskou ulici či Vítězné náměstí. Stromky svítí na čtyřech místech, obci je darují zdejší občané. Náklady za vztyčení, ukotvení a likvidaci činí 100 tisíc korun.

Sedmá část vyzdobila ulice ve stejném rozsahu jako v minulých letech. Součástí je strom na Strossmayerově náměstí a vánoční osvětlení nejfrekventovanějších tříd, instalované do první poloviny ledna na nejfrekventovanějších komunikacích sedmé části. Celková částka šplhá k 500 tisícům korun.

Rozlévání vánoční rybí polévky 

„Každý rok rozsvěcujeme strom, který nás letos stojí i s osvětlením 85 tisíc korun. Tato částka se nijak výrazně neliší od loňska,“ konstatovala mluvčí úřadu Prahy 9 Linda Urbášková s tím, že radnice investovala hlavně do adventních akcí.

Letošní novinkou je rozlévání vánoční rybí polévky, upozornila. V Praze 13 svítí stromy u stanice metra Stodůlky, na tržišti Luka, před radnicí, v atriu. Do slavnostního osvětlení se oděla i samotná radnice.

Montáž a demontáž vánočních světel, plošina a pronájem sloupu veřejného osvětlení přijde asi na 56 tisíc korun, což je přibližně stejné už několik let, poznamenal Samuel Truschka z úřadu.

Praha 14 nechala vyzdobit stromky na Černém Mostě, Kyjích, Lehovci, Jahodnici a v Hloubětíně. Loni za tyto dekorace zaplatila 21,5 tisíce korun, letos nechala vyměnit klasické žárovky za LED žárovky a předpokládá úsporu až 15 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám