Hlavní obsah

Návštěvy o Vánocích využíváme k hodnocení úrovně bydlení svých blízkých

Novinky, nes

Jestli také patříte k lidem, kteří se před návštěvami tak trochu stydí za to, že nemají buď dostatečně naklizeno, nebo že ještě stále nepřikročili k obnově zařízení svého bytu, nejste sami. Těmito starostmi se trápí 55 procent Čechů a bohužel často oprávněně. Hodnocení vybavení navštívené domácnosti si totiž neodpustí až dvě třetiny z nás.

Foto: Archiv Thinkstock

Pohodu Vánoc a radost ze setkání s blízkými si umí vychutnat málokdo. Mnozí sklouzávají k hodnocení bydlení druhých.

Článek

Z ankety, kterou si nechala provést Raiffeisen stavební spořitelna, vyplynulo, že osm z deseti lidí by se před návštěvou cítilo lépe, kdyby měli možnost provést některé úpravy svého bydlení. Téměř polovina lidí (přesněji 44 procent) proto místo pozvání k sobě do bytu volí raději pro místo setkání neutrální půdu. O něco méně rodin (40 %) si přátele a známé k sobě domů naopak klidně pozve.

„Pouze 29 % lidí je hrdých a pyšných na to, jak pěkné má bydlení, více než polovina s ním však není úplně spokojena. Celkem 28 % Čechů přemýšlí, jestli má dostatečně naklizeno a 27 % má obavy, zda si návštěva všimne některých nedostatků nebo se stydí za nemoderní a staré zařízení,“ komentuje výsledky ankety Jitka Jechová ze zmiňované stavební spořitelny.

Jaké pocity u vás převládají, když k vám domů přijde návštěva a prohlíží si váš byt nebo dům?
Hrdost a pýcha na to, jak pěkně bydlím29 %
Přemýšlím, zda mám dostatečně uklizeno28 %
Trochu obavy, že si návštěva všimne některých nedostatků20 %
Žádné16 %
Stud za nemoderní a staré zařízení4 %
Černé svědomí, že jsem nedostatky už dávno neodstranil/a3 %
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna   (Vzorek: 230 respondentů)

Pokud chceme, aby naše návštěvy pohlížely na naši domácnost milosrdným okem, anebo se prostě věnovaly nám a ne kvalitě našeho bydlení, měli bychom patrně začít sami u sebe. Z ankety totiž vyplynulo, že až dvě třetiny z nás na návštěvě uvažují, co by mohl hostitel ve svém bytě vylepšit. Nenajdeme-li chybu, začneme naopak rychle zpytovat svědomí - 48 procent lidí přemýšlí nad potřebnými úpravami u sebe doma právě ve chvíli, kdy jsou na návštěvě v nějakém pěkném bytě či domě.

Do ankety tazatelé začlenili i rozvahy o tom, co konkrétně bychom potřebovali doma vylepšit. Jen čtvrtina domácností dotázaných osob nepotřebuje žádné další zvelebení, v těch ostatních bývá potřeba nejčastěji opravit kuchyň, koupelnu, chodbu nebo předsíň. Nejmenší nedostatky naopak spatřujeme na zařízení dětského pokoje, pracovny, zahrady, eventuálně schodiště.

V čem by se vaše bydlení mělo vylepšit?
Kuchyň32 %
Koupelna25 %
Chodba nebo předsíň24 %
WC23 %
Obývací pokoj22 %
Ložnice17 %
Hlavní vchod a dveře11 %
Dětský pokoj10 %
Pracovna6 %
Zahrada5 %
Schody4 %
Jiné7 %
Hodnoty byly zaokrouhleny na celá procenta.Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna   (Vzorek: 230 respondentů)

„Lidé se nejvíce stydí za starou koupelnu a toaletu, kachličky, umakartové jádro a spáry mezi dlaždicemi. Starosti způsobuje také zastaralé vybavení, např. nábytek a kuchyňská linka, dále nedostatek úložného prostoru, fasáda domu, špinavé zdi a interiérové dveře,“ uvádí Jechová.

Důvodem, proč naše domovy nevypadají dle našich představ, je ve třetině případů (34 procent) nedostatek peněz. Další třetina lidí (30 %) ovšem už změny v bydlení nebo rekonstrukci toho stávajícího plánuje. Jen u 15 procent dotázaných je na vině nedostatečné úpravy docela obyčejně lenost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám