Hlavní obsah

Prosinec bude chladnější, hlavně v polovině měsíce

Novinky, jas
Aktualizováno

Počasí do 29. prosince by podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo být „teplotně slabě podnormální”. Nejchladnější by měl být týden od 16. do 22. prosince.

Foto: Radek Malina, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Období od 2. do 29. prosince jako celek očekáváme na našem území teplotně slabě podnormální. Z následujících čtyř týdnů předpokládáme jako nejchladnější třetí týden (16.-22. prosince), ostatní týdny by měly být teplotně v intervalu dlouhodobého průměru,” očekávají meteorologové.

Prosinec by měl být s ohledem na dlouhodobé průměry  podnormální rovněž v množství očekávaných srážek. „A to zejména v první polovině období,” podotkli meteorologové.

ČHMÚ rovněž důrazně připomněl, že dlouhodobý výhled nelze interpretovat stejně jako klasickou předpověď vydávanou na nejbližší dny.

„V tomto případě to platí i u předpovědi na poslední týden (23.-29. prosince) - období vánočních svátků. Proto žádáme, aby zde uvedený statistický odhad nebyl interpretován jako předpověď počasí speciálně zpracovaná pro vánoční období! Na konkrétní předpověď z ČHMÚ pro vánoční svátky je nutné si počkat týden před začátkem Vánoc,” uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota v tomto období je -0,5  stupně Celsia, přičemž teploty kolísají mezi -0,8 a 0,7 stupně. Interval průměrných srážek je mezi 35 a 52 milimetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám