Hlavní obsah

Kaprů pro vánoční stůl bude letos dostatek

Právo, sp

I když ještě všechny výlovy tuzemských rybníků neskončily, první odhady ukazují, že kaprů pro předvánoční trh bude dostatek a že očekávanou poptávku českých zákazníků prodejci bez problémů uspokojí.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční česká štědrovečerní večeře: smažený kapr a bramborový salát

Článek

„Kapr k českým Vánocům neodmyslitelně patří. Nedovedeme si představit, že bychom je zákazníkům nedokázali nabídnout, jsme přece rybářskou velmocí,“ uvedl na tiskové besedě Jan Hůda, předseda představenstva akciové společnosti Rybářství Třeboň.

Díky příznivému počasí mohou rybáři s výlovy pokračovat až do konce listopadu. Až poté budou známa všechna čísla a bude podle Hůdy možné letošní sezónu vyhodnotit. Prozatím se rok 2013 jeví i přes škody a problémy, které rybářům způsobily červnové záplavy, jako produkčně průměrný. Rovněž ceny kaprů by měly zůstat na přijatelné úrovni, proti loňsku by se neměly příliš měnit.

Nejvýhodnější jsou při nákupu přímo od rybářů při výlovech nebo na sádkách. Kilogram kapra první jakostní třídy tak lze pořídit za 75 až 80 korun, výběrovou kvalitu o 10 až 15 korun dráž.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Již v polovině října rybáři provedli letošní výlov největšího jihočeského rybníka - Rožmberka.

Kapr obecný je v ČR hospodářsky nejvýznamnější rybou. Ročně se ho vyprodukuje okolo 17 000 tun, což je 90 % celkové produkce ryb u nás. Pro rybáře je i důležitým vývozním artiklem.

Tradiční produkt jihočeského rybníkářství – třeboňský kapr – je od roku 2007 držitelem evropské ochranné známky Chráněné zeměpisné označení. Toto prestižní označení umožňuje snadnější orientaci zákazníků a je dokladem vysoké kvality jihočeských sladkovodních ryb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám