Hlavní obsah

Vánoční smrk pro Prahu hrál v pohádce o Bajajovi

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strom, který ozdobí vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí, už stojí na místě. Zdatní řemeslníci ho instalovali v noci z pondělí na úterý. V úterý dopoledne také pokračovali ve stavění dřevěných prodejních stánků, které se otevřou 30. listopadu. „Ten je nějaký malý,“ podivoval se nad výškou dřeviny muž, který s přáteli mířil na Staroměstské náměstí. „Ale zato je hodně široký,“ reagovala jeho partnerka.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Strom byl v úterý dopoledne ještě bez ozdob.

Článek

Více než šedesátiletý smrk měří 22 metrů a váží sedm tun. Do metropole doputoval z Ratají nad Sázavou, kde musel ustoupit revitalizaci místního parku. Podle Martina Švestky ze společnosti, která ho do Prahy vezla, byla nejobtížnějším úsekem 65kilometorové trasy zřejmě cesta mezi Českým Šternberkem a Šternovem, kde se nachází spousta náročných klikatých úseků a stoupání vedoucích lesem.

Dřevina vzešla z veřejné soutěže, do které přišlo dvacet tipů. Vybral ji zdejší rodák a dvojnásobný mistr ČR v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček, jenž v minulosti už několik stromů pro Staroměstské náměstí porážel.

Stejně jako v loňském roce i letos kácel tradiční technikou, tedy použil ruční pilu a sekery z Dřevorubeckého muzea na zámku v Ratajích nad Sázavou, které byly vyrobeny v letech 1912–1913.

Pohádkový vánoční smrk 

Vánoční smrk pro Prahu si zahrál v legendární pohádce o princi Bajajovi, která se tam pod hradem Pirkštejnem před lety natáčela. V jeho blízkosti se princ loučil se svým rodištěm před odjezdem do světa a soubojem s drakem.

„Odříznutou spodní část kmenu využijí umělci při Ratajském dřevosochání v příštím roce. Vytesaná socha zůstane pro místní obyvatele připomínkou této události,“ uvedl Petr Hozák ze společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Strom pro Prahu musel splnit několik kritérií – kromě estetického a reprezentativního vzhledu také musel projít důkladným dendrologickým průzkumem expertů z Mendelovy univerzity v Brně.

Reklama

Související články

Postřikem proti zlodějům stromků

Pořád se najde dost lidí, kteří mají pocit, že nejlepší vánoční stromeček je ten, který si sami uříznou v lese. Někteří se pro něj dokonce vydají jen před dům,...

Kapsářům už Vánoce začaly

„Letos asi prolomíme hranici deseti tisíc,“ říká chmurně nadporučík Radek Mudroch, vedoucí policejního Kapsa týmu. Tou cifrou myslí počet nahlášených kapesních...

Výběr článků

Načítám