Hlavní obsah

Za adventními tradicemi do skanzenu i na zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba adventu a Vánoc je spojena s mnoha zvyky a tradicemi. Toto období je také spjato s řadou tajemných postav. Mnoho skanzenů a památek připravuje každoročně na tento čas poutavé tematické programy.

Foto: Archiv Thinkstock

Doba adventu a vánočních svátků není jen o cukroví a dalších dobrotách. Tento čas připomíná také přežívající tradice. Ilustrační foto

Článek

Již od 11. století je advent přípravou na vánoční svátky a začíná čtyři týdny před Štědrým dnem. Nejdůležitějším dnem týdne je vždy adventní neděle, při níž se zapalují postupně všechny čtyři svíčky na adventním věnci.

Advent byl v minulosti časem půstu spojeným s oblíbenými lidovými zvyky. Jsou s ním spojeny tradiční obyčeje, jako například pečení perníčků nebo vizovického pečiva, vytváření ozdob z ovoce a ořechů, odlévání svíček a olova, krájení jablek, věšení jmelí, pouštění svíček ve skořápkách, nebo také stavění betlémů.

Svatý Ondřej věští

První adventní událostí bylo věštění na svátek svatého Ondřeje, tedy 30. listopadu. Lilo se olovo a svobodné dívky o půlnoci chodily třást plotem. Pak sledovaly, zda někdo nejde. Ze které strany uslyšely kroky, z té měl přijít ženich.

S postavami, jakými jsou svatý Ondřej, Mikuláš a svatá Lucie se můžete blíže seznámit na zámku Jánský Vrch v neděli 8. prosince.

Rozsvícení vánočních stromů

Krásným momentem adventního období bývá rozsvícení velkých vánočních stromů ve městech a obcích. Mezi prvními se rozsvítil 24. listopadu olomoucký strom na Horním náměstí, 29. listopadu ho bude následovat strom na náměstí Svobody v Brně a 30. listopadu strom na Staroměstském náměstí v Praze.

Foto: Archiv Thinkstock

Jako každý rok si můžete i letos na Staroměstském náměstí prohlédnout rozsvícený vánoční strom.

Na první adventní neděli 1. prosince se rozzáří vánoční dominanty třeba také ve Strakonicích na Velkém náměstí nebo v Pardubicích na Pernštýnském náměstí.

Barborky — rozkvetlé předpovídají vdavky

Na svatou Barboru 4. prosince se řezala s prvním slunečním paprskem větvička třešně staré nejméně 10 let. Pokud větvička, zvaná barborka, o Štědrém dnu rozkvetla, znamenalo to, že si neprovdaná dívka v budoucím roce najde ženicha.

Ještě na začátku 20. století chodily v předvečer svátku Barbory takzvané Barborky – bosé mladé dívky s rozpuštěnými vlasy oděné do bílých šatů. Strašívaly děti velkou tykví se svíčkou a v domech „vymetaly“ zlé síly. Hodným dětem přinášely cukroví a ovoce, ty zlobivé vyplácely metlou.

Foto: Archiv Thinkstock

Uřízněte si začátkem prosince větvičku třešně a počkejte, zda vykvete.

Nejen předvánoční trh, ale i Barborky a Lucky uvidíte ve skanzenu v Přerově nad Labem od 16. do 29. prosince v rámci výstavy Lidové Vánoce. Barborky si můžete přijet utrhnout třeba do Olomouce.

Svatý Mikuláš naděluje

Tradice svatého Mikuláše zůstává stále ještě zachována. Mikuláš se narodil ve 3. století našeho letopočtu v jižním Turecku a koluje o něm řada legend. Ve městech i na vsích bylo od 15. století v předvečer svátku svatého Mikuláše, tedy 5. prosince, zvykem pořádat průvody podobné masopustním.

Mezi maškarami, které svatého Mikuláše doprovázely dům od domu, nechyběli dragouni, kominíci, Turci, smrtka, andělé a čerti. Do dnešních dnů zbyly už jen tři dobře známé postavy: Mikuláš, anděl a čert. Ti přicházejí do domácností a obdarovávají hodné děti.

Foto: Archiv Thinkstock

Zasněžená krajina připomíná nejen blížící se Vánoce, ale také příchod svatého Mikuláše. Ilustrační foto

Mikuláše spatří turisté ve strážnickém skanzenu na akci Radujme se, veselme se. Ta se koná o prvním adventním víkendu.

Svatý Ambrož s koštětem

Sedmého prosince, na svátek svatého Ambrože, se dodržoval tam, kde byl kostel zasvěcený tomuto světci, zvláštní obyčej. Jeden muž se přestrojil za Ambrože do dlouhé bílé košile a černé špičaté čepice se závojem přes obličej. V jedné ruce nesl uzlík se sladkostmi, v druhé koště polepené papírem.

Za soumraku čekal Ambrož na děti u kostela. Ty na něj hrdinsky pokřikovaly, za což je Ambrož honil kolem kostela. Sem tam utrousil na zem cukrovinky. Kdo je zvedl, dostal ránu koštětem.

Foto: Archiv Thinkstock

Kdo sebere sladkost, dostane od svatého Ambrože koštětem. Ilustrační foto

Akci Barborky na Hrádku si zapište do kalendáře na víkend 7. a 8. prosince, kdy můžete v Kutné Hoře vidět průvod Barborek a Ambrožů. Barborky, Ambrož i Mikuláš na vás 7. prosince čekají také v Kouřimi.

Lucie noci upije

Neméně významnou postavou adventu je svatá Lucie. Světice se narodila roku 284 a zemřela mladá mučednickou smrtí. Třináctého prosince, v den svaté Lucie, býval v době platnosti staršího juliánského kalendáře zimní slunovrat. Z této doby pochází pořekadlo „Lucie – noci upije a dne nepřidá“.

V den svátku platil přísný zákaz předení a draní peří. Obchůzkové Lucky, ženy v bílých pláštích a se svíčkami v rukou, kontrolovaly domácnosti, zda někdo zákaz neporušuje. Obličej kryla maska ze dřeva a papíru podobná čapímu zobáku, který nepříjemně klapal. Lucky zabouchaly na dveře a pokřikovaly: „Jdu, jdu, noci upiju“.

Foto: Profimedia.cz

Svatá Lucie, patronka slepců, je jednou z významných postav adventu.

Lucky a Barborky vás budou provázet Mikulášským jarmarkem, který se koná 30. listopadu v Toulcově dvoře v Praze. Také na vánočním jarmarku 14. prosince v Rožnově pod Radhoštěm možná Lucky potkáte.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám