Hlavní obsah

Tuhé mrazy na Vánoce nehrozí, předpovídají meteorologové

Novinky, Stanislav Dvořák

V dlouhodobém výhledu meteorologové neočekávají velké teplotní výkyvy žádným směrem. Období příštích čtyř týdnů od 25. listopadu do 22. prosince 2013 bude podle nich teplotně a srážkově normální až podnormální. V neděli se o něco ochladí.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Konec listopadu i prosinec se obejdou bez extrémů.

Článek

„Předpokládáme, že počasí bude odpovídat dlouhodobým průměrům s přechodným výraznějším ochlazením pod bod mrazu jak na samém začátku období, tak i v prosinci,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Dlouhodobý výhled neumí předpovědět konkrétní teploty, jde spíše o obecné trendy počasí. V nejbližších dnech se ale nepochybně ochladí.

„Od severu přejde během neděle přes naše území studená fronta a za ní k nám

„Od severu přejde během neděle přes naše území studená fronta a za ní k nám bude proudit po přední straně tlakové výše se středem nad Velkou Británií studený vzduch arktického původu. Od středy se severní proudění změní na

„Od severu přejde během neděle přes naše území studená fronta a za ní k nám bude proudit po přední straně tlakové výše se středem nad Velkou Británií studený vzduch arktického původu. Od středy se severní proudění změní na severozápadní a v něm budou přes střední Evropu k jihovýchodu přecházet

jednotlivé frontální systémy,” upřesnili meteorologové.

V neděli má být zataženo až oblačno, na horách místy, jinde ojediněle slabý déšť nebo mrholení a v polohách nad 900 m bude sněžit. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty budou 3 až 7 °C, na jihovýchodě Moravy až 9 °C.

Od pondělí ve dne kolem nuly

V pondělí čekejte polojasno, přes den přechodně oblačno, místy i sněhové přeháňky, nejvíce na severu a severovýchodě. V noci může teploměr spadnout až na -5 °C a ve dne budou maximálně 2 stupně.

Velmi podobné počasí s denními teplotami kolem nuly má být v úterý, ve středu i ve čtvrtek. V pátek a o víkendu by se mohlo mírně oteplit, ale nejvyšší denní teploty nepřesáhnou 7 stupňů Celsia. Déšť se bude místy střídat se sněhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám