Hlavní obsah

Následků kuchařských nehod se pyrolytická trouba zbaví sama

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční shon, který dříve nebo později opanuje snad každou kuchyni, se projevuje občas i nervozitou a s tím spojenými chybami. Tu se něco přichytí, tam něco uteče... Odstraňování kalamit pak ubírá z už tak krátkého času, jenž do Štědrého večera zbývá. Mnohem snazší je úklid podobných nehod s pyrolytickými troubami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Funkcí automatického pyrolytického čištění je vybaveno čím dál více modelů na trhu. Ať to již jsou samostatně stojící trouby nebo vestavěné. Při pyrolytickém čištění se vnitřek trouby zahřeje na teplotu 500 °C, při které se všechny zbytky napečeného jídla sežehnou na prach. Během tohoto procesu se dvířka trouby z bezpečnostních důvodů zamknou.

Foto: Gorenje

Princip fungování trouby během pyrolytického čištění vnitřku.

Důležité je, aby v troubě byly práce ohřívačů a cirkulace vzduchu dobře sladěné a potřebných vysokých teplot bylo dosaženo ve všech koutech. Je zřejmé, že takto radikální způsob očisty trouby se neobejde bez zápachu a kouře.

Trouby proto mohou být vybaveny katalyzátorem, který tyto projevy už během čištění odstraňuje.

Foto: Electrolux

Prach, v nějž se napečené zbytky jídel během pyrolýzy promění, stačí pak už jen setřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou.

Trouby mívají tři intenzity pyrolytického čištění - pro mírné znečištění (cyklus trvá 90 minut), středně velké znečištění (120minutový cyklus) a velmi znečištěnou troubu, kdy se její útroby zbavují nánosů připečených pokrmů 150 minut.

Podle některých výrobců není problém nechat během pyrolytického čistění uvnitř trouby i plechy. V tomto případě je ale vždy bezpečnější informovat se nejdříve u výrobce plechů, zda očistnou kúru zvládnou.

Foto: AEG

Podle některých výrobců je možné během cyklu čištění ponechat plechy a další zařízení uvnitř trouby. Vestavná trouba AEG BP731462NM za 22 490 Kč.

Když výrobci tvrdí, že je pyrolytické čištění zcela automatická funkce, je třeba brát taková prohlášení s rezervou. Kousek práce na hospodyňky přece jen ještě zbyl.

Odstranění prášku, v nějž se přepečené zbytky proměnily, z trouby. K tomu ale stačí už jen vlhký hadřík. Při standardním pečení stačí troubu nechat pročistit jednou za dva až tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Stovky tisíc lidí vyrazily v minulém a předminulém týdnu čekat do front před obchody. V zahraničí se totiž začaly prodávat televizní konzole nové generace...

Výběr článků

Načítám