Hlavní obsah

Notebooky před Vánocemi zlevňují o tisíce

Novinky, mif

Jedním z neoblíbenějších vánočních dárků bude stejně jako v předchozích letech notebook. Toho si jsou vědomi i samotní prodejci a zákazníky lákají kromě nových modelů i na výrazné slevy. Poradíme, jak vybrat ten nejlepší stroj.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ceny nejlevnějších notebooků v dnešní době startují už na hranici šesti tisíc korun. I tyto základní modely jsou zpravidla vybaveny dvoujádrovými procesory, které mají dostatečný výkon pro kancelářskou práci, brouzdání po internetu či přehrávání hudby i videí ve vysokém rozlišení.

Výkonnější modely mají čtyřjádrové nebo dokonce i osmijádrové čipy (díky virtualizaci). Ty už jsou tak rychlé, že mohou nahradit i stolní počítače při náročných úkonech, jako je například střih videa. Modely se samostatnou grafickou kartou pak stačí i pro hraní nejnovějších her.

Výkon ovlivňuje také paměť i disk. Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 2GB operační paměť, což nemusí při práci s náročnějšími aplikacemi, jako jsou nejrůznější programy na úpravu fotografií, stačit. Obecně platí: čím více, tím lépe. Dnes se již běžně prodávají modely s 8GB pamětí.

Není displej jako displej

Před nákupem se zákazníci musí rozhodnout, jakou úhlopříčku displeje by měl nový notebook mít. Ta totiž přímo ovlivňuje jeho rozměry. Největší popularitě se v současné době těší přístroje s 13palcovými monitory, které jsou dostatečně kompaktní pro přenášení, a přitom je na nich písmo ještě dobře čitelné. Pokud ale budete notebook používat výhradně doma, vhod může přijít 15palcový i 17palcový model.

Desítky nových přístrojů jsou navíc vybaveny dotykovými panely. Notebook se pak nemusí ovládat pouze pomocí klávesnice a touchpadu, ale pouhým ťuknutím prstu na obrazovku. To je pohodlnější a v některých případech dokonce i rychlejší.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název notebooku, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Lenovo Yoga 11S: malý, ale šikovný

Na první pohled se Lenovo Yoga 11S nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: Lenovo

Yoga 11S

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá pouze prostřednictvím dotykového IPS panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů. Loňský 13palcový model přitom nabídl větší pracovní plochu (1600 x 900 pixelů).

V ostatních parametrech se novinka nijak výrazně neliší od loňského předchůdce. Volit je možné mezi procesory Intel Core i3, i5 nebo i7. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a až 512GB SSD jednotka. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.

  • Cena v září: 20 800 Kč
  • Cena v listopadu: 17 990 Kč

Asus VivoBook X202E: boduje nízkou cenou

Jedním z nejlevnějších notebooků s dotykovým displejem na trhu je VivoBook X202E od společnosti Asus. Tento model vyniká především kompaktními rozměry, je totiž vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů, zatímco většina konkurenčních laptopů má 13,3palcový monitor.

Foto: Asus

Asus VivoBook X202E

Hmotnost dosahuje hodnoty 1,3 kg. Snadno si přístroj tedy spletete s netbookem nebo ultrabookem. Proti první zmíněné kategorii přenosných počítačů je ale citelně výkonnější, i když na druhou ani zdaleka nestačí.

Srdcem notebooku je procesor Intel Celeron 847 s frekvencí 1,1 GHz. Tato hodnota se může zdát na dnešní dobu již příliš nízká, ale díky dostatku operační paměti (4 GB) je práce s operačním systémem Windows 8 poměrně svižná.

  • Cena v září: 10 200 Kč
  • Cena v listopadu: 8990 Kč

Toshiba Satellite U920t: ovládá se dotykem

Toshiba Satellite U920t je vybavena 12,5palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Ten je navíc dotykový a proti poškození je chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U920t

Právě monitor je ale k tělu zařízení připojen místo klasických pantů speciální posuvnou konstrukcí, která dovoluje přístroj pohodlně předělat na tablet – stačí displej položit narovno a zasunout jej před klávesnici. Složení nebo rozložení je otázkou pár vteřin a funguje bez jakýchkoliv problémů.

Ať už v režimu tabletu či ultrabooku Toshiba Satellite U920t procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě technologie Turbo Boost 2 dokáže přetaktovat na 2,6 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000. Pro uložení dat pak slouží 128GB SSD jednotka.

  • Cena v září: 19 700 Kč
  • Cena v listopadu: 17 500 Kč

Acer Aspire R7: mění zažité standardy

Aspire R7 lze používat díky speciálnímu systému pantů ve čtyřech základních režimech. V první řadě klasicky jako notebook, je však nutné počítat s tím, že klávesnice je umístěna až u dolního okraje. Touchpad se přemístil až nad ni, přímo pod displej. Při práci s tímto polohovacím zařízením je tak třeba dávat pozor na to, abyste omylem nestiskli některou z kláves.

Foto: Acer

Acer Aspire R7

Netradičního rozmístění využívá takzvaný Ezel Mode, ve kterém dotykový displej zakryje touchpad a je jej snadněji možné ovládat prstem v příjemném náklonu. Monitor je ale zároveň možné otočit o 360 ° a používat jej jako prezentační zařízení. Tento režim dokonce dokáže přesměrovat zabudované reproduktory, díky čemuž při sledování filmů slyšíte zvuk ze správných stran.

Zakoupit Aspire R7 bude možné v několika různých konfiguracích, základem vždy bude 15,6palcový monitor s rozlišením Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů) a procesor Intel Core i5. K němu půjde vybrat až 12 GB operační paměti a typ úložiště. Vedle klasického pevného disku s kapacitou až 1 TB nabídka zahrne i rychlé SSD jednotky (až 256 GB).

  • Cena v září: 25 300 Kč
  • Cena v listopadu: 24 600 Kč

HP Envy TouchSmart 4: ovládá se dotykem

Dotykový displej použila u svého nového notebooku Envy TouchSmart 4 také společnost HewlettPackard. Jeho základem je výkonný procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz.

Foto: HP

HP Envy TouchSmart 4

Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné rozšířit až na 16 GB. Dotykový displej s úhlopříčkou 14 palců a rozlišením 1366 x 768 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 32 GB. Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od HP typické.

  • Cena v září: 19 700 Kč
  • Cena v listopadu: 17 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám