Hlavní obsah

Kvilda má nejvyšší vánoční strom v České republice

Novinky, zun

Nejvyšším živým vánočním stromem v Česku se pyšní horská obec Kvilda na Prachaticku. Je jím více než 25 metrů vysoký smrk. Certifikát pro nejvyšší vánoční smrk u nás udělila Kvildským pelhřimovská agentura Dobrý den. Smrk v Kvildě je možná i nejvyšší žijící vánoční strom na světě. Tuto informaci nyní prověřuje agentura Elite world records private Limited.

Foto: archív Kvilda

Vánoční strom na Kvildě

Článek

Nejvyšší vánoční smrk je ozdobený více než 4000 světelnými LED diodami, což je o zhruba 500 více než v loňském roce. Na stromě jsou řetězy o celkové délce více než 400 metrů. Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského „je to hodně práce, všechno musí být vyzkoušené a připravené“.

„Společně ve dvojici s další zdejší dominantou – krásným kostelem svatého Štěpána – obrazně připomínají historické soužití člověka s přírodou. Je dobře, že šumavské smrky rostou do nebe,“ říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Foto: Václav Vostradovský, starosta Kvildy

Šumavská Kvilda má vedle vánočního stromu i další republikové primáty – je nejvýše položenou obcí v zemi, v katastru obce pramení nejdelší česká řeka Vltava a Kvilda je i nejstudenějším místem Česka.

Za poslední – pátý – rekord, vděčí Kvilda Německému tělovýchovnému spolku. V roce 1931 postavil v obci tělocvičnu, která dnes slouží jako společenský sál. Budova je výjimečná konstrukcí svého stropu. Kvilda je tak obcí s největším množstvím rekordů v republice v přepočtu na jednoho obyvatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Lákadla nejnovějších tabletů

Prakticky všichni přední výrobci přispěchali před Vánocemi na trh s novými tablety. Nabídka je opravdu rozmanitá, poradíme, jak se v ní vyznat a jak vybrat ten...

Výběr článků

Načítám