Hlavní obsah

Podvodníci cílí před Vánocemi na důvěřivce

Novinky, mif

Řada lidí si nechává před Vánoci posílat dárky prostřednictvím České pošty. Letos ale musíme být při vyřizování zásilek daleko více obezřetní, kyberzločinci se totiž vydávají za pošťáky a prostřednictvím e-mailu se snaží propašovat do počítače nebezpečný virus.

Foto: Profimedia.cz

Místo získání informací o zásilce si lidé zavirují počítač.

Článek

Phishingové zprávy lákající na informace o odeslaných zásilkách kolují internetem už od léta, nejnovější vlnu falešných e-mailů zachytil Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Odkaz ve zprávě informující adresáta o sledování zásilky obsahuje škodlivý malware, proto určitě nedoporučujeme na odkazy v tomto falešném e-mailu klikat. Tentokrát zvolili útočníci doménu czposta.net. Ta se však v průběhu útoku může změnit,“ konstatoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Pošta se od podobných e-mailů distancovala už v minulosti. „Zpráva upozorňuje zákazníka na údajné nedodání zásilky a možné sankce. Důrazně žádáme klienty, aby na žádný odkaz v e-mailu neklikali, v opačném případě jim hrozí stažení škodlivého kódu do jejich počítače, případně zneužití jejich dat včetně osobních a přístupových údajů,“ upozornila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Phishingový útok je možné na první pohled rozeznat podle špatné češtiny. Přesto se kvůli této záležitosti ozvalo již více než dvě stě lidí. [celá zpráva]

Phishingovým útokům nečelí pouze Česká pošta. Národní bezpečnostní tým v říjnu varoval také před podvodnými zprávami, které cílí na uživatele České spořitelny. [celá zpráva]

Foto: CSIRT

Podvodná zpráva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám