Hlavní obsah

Lákadla nejnovějších tabletů

Novinky, mif

Prakticky všichni přední výrobci přispěchali před Vánocemi na trh s novými tablety. Nabídka je opravdu rozmanitá, poradíme, jak se v ní vyznat a jak vybrat ten nejlepší přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Prakticky všichni přední výrobci přispěchali před Vánocemi na trh s novými tablety.

Článek

Na trhu je takřka šest stovek různých modelů tabletů. O jejich dovednostech a funkcích do velké míry rozhoduje pořizovací cena. Ty nejlevnější přístroje se dají sehnat už za tisícovku.

Od nich samozřejmě nemůžeme očekávat totéž co od dražších modelů. Základní přístroje se zpravidla vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození. Šetří se také na displejích.

Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání. Prakticky bez výjimky jsou tyto stroje vybaveny operačním systémem Android.

Vyšší výkon, lepší výbava

U dražších přístrojů se již prosazuje kromě oblíbené platformy iOS od Applu také systém Windows. Tyto výkonné stanice dokážou konkurovat i stolním počítačům.

Špičkové tablety nabízejí prodejci už okolo 15 000 korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat až na sto tisíc.

To je příklad i nového modelu Panasonic Toughpad 4K, který jako první tablet na světě nabízí rozlišení 4K (3640 x 2560 obrazových bodů). Je vybaven plnohodnotným procesorem Intel Core i5, 8 GB operační paměti a grafikou nVidia GeForce.

Apple iPad Air a Mini: trhák letošních Vánoc

Společnost Apple začala nové iPady prodávat minulý týden v pátek a je více než pravděpodobné, že stejně jako v minulých letech se bude jednat o trhák letošních Vánoc. Velký Air s 9,7palcovým displejem je jedním z nejlehčích a nejtenčích (7,5 mm) tabletů na trhu.

Apple iPad AirVideo: Archív výrobce

Přitom ale díky 64bitovému procesoru Apple A7 nabízí citelně vyšší výkon než předchůdce. Například při otevírání nejrůznějších souborů by měl být přístroj až dvakrát rychlejší.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPady vedle sebe

Verze Mini je stejně jako předchůdce vybavena 7,9palcovým dotykovým panelem. Ve srovnání s loňskou generací bylo ale citelně vylepšeno rozlišení displeje (2048 x 1536 obrazových bodů proti 1024 x 768 pixelům). Ostatní technické parametry jsou shodné s velkým modelem Air.

Cena obou verzí se liší podle kapacity úložného prostoru a verze připojení k internetu – k dispozici je standard wi-fi i rozhraní 3G (podpora SIM karet). Nejvybavenější verze s největší pamětí tak snadno překoná hranici 20 000 Kč.

  • Klady: prvotřídní zpracování, rychlé odezvy systému
  • Zápory: po obou novinkách je veliká poptávka, většina obchodů má telefony vyprodané
  • Cena: od 9800 Kč (Mini), od 12 300 Kč (Air)

Samsung Galaxy Note 10.1: sází na elegantní vzhled

Srdcem modelu Galaxy Note 10.1, který by měl pomoci společnosti Samsung ovládnout trh s tablety, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 EditionVideo: Samsung

Jak je z hardwarové výbavy patrné, novinka bude cílit především na ty náročnější uživatele. Novinka je vybavena 10,1palcovým displejem. Ten se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass 3.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci
  • Cena: 15 000 Kč (wi-fi), 18 000 Kč (LTE)

Nokia Lumia 2520: prvotina z Finska

První tablet společnosti Nokia má 10,1palcový displej, který je proti poškození chráněn odolným sklem Gorilla Glass. Srdcem novinky je procesor Snapdragon 800 s frekvencí 2,2 GHz.

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia Lumia 2520Video: Nokia

U zařízení si Nokia dala záležet na fotoaparátu. Optiku Carl Zeiss doplňuje snímač s rozlišením 6,7 MPx. Nechybí ani technologie Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek.

Foto: archív výrobce

Lumia 2520

K tabletu, který pohání operační systém Windows RT, půjde zakoupit i celá řada příslušenství. Nejzajímavější je jistě odpojitelná klávesnice, která dokáže zařízení proměnit v notebook. Tato periferie navíc prodlouží životnost tabletu až o dalších pět hodin.

  • Klady: kvalitní fotoaparát
  • Zápory: oficiální dostupnost v Česku výrobce nepotvrdil
  • Cena: asi 12 000 Kč (oficiálně zatím nestanovena)

Asus Transformer Pad TF701T: dlouhá výdrž

Společnost Asus v poslední době uvádí na trh jeden hybrid za druhým. O výkon modelu Transformer Pad TF701T se stará čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4, který má dostatek výpočetní síly i pro zprostředkování 4K Ultra HD obrazu přes rozhraní HDMI na externím monitoru.

Foto: Asus

Asus Transformer Pad

Nejzajímavějším prvkem je však mobilní dokovací stanice s klávesnicí a s vestavěnou baterií. Ta dokáže prodloužit výdrž tabletu až na dvojnásobek. Zároveň obyčejný tablet promění na jednoduchý notebook.

Displej tabletu nabídne jemné rozlišení 2560 x 1600 bodů při úhlopříčce 10,1 palce. Navíc se pochlubí velice dobrými pozorovacími úhly. Obraz se tedy nijak nedeformuje, ať se na něj díváte z libovolné strany.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: vyšší váha tabletu kvůli klávesnici
  • Cena: 13 000 Kč

HP Envy Rove 20: mezi tabletem a stolním PC

Jak již název napovídá, HP Envy Rove 20 nabídne monitor s úhlopříčkou 20 palců a rozlišením 1600 x 900 obrazových bodů. Nechybí ani praktický výklopný stojánek, který umožňuje počítač používat ve vzpřímeném stavu klasicky na stole.

BEZ KOMENTÁŘE: HP Envy Rove 20Video: HP Computers

Srdcem sestavy bude některý z procesorů rodiny Intel Core, základní model dostane dvoujádrový čip Core i3. V nabídce se ale objeví i výkonnější varianty. Ve výbavě nebude chybět ani integrovaná grafika Intel HD či bezdrátový adaptér wi-fi.

Foto: Hewlett-Packard

HP Envy Rove 20

„Zákazníci v dnešní době kladou důraz na mobilitu a flexibilitu, ale přitom se nechtějí nechat omezovat výkonem. Rove je stroj, který potřeby všech našich zákazníků uspokojí,“ uvedl šéf divize spotřebitelských počítačů HewlettPackardu Ron Coughlin.

  • Klady: slušný výkon, velký displej
  • Zápory: na častější přenášení přístroj není vhodný
  • Cena: 17 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám