Hlavní obsah

Svatomartinská husa - pochoutka, která předpoví, jak bude na Vánoce

Novinky, das

Husa je tradiční pochoutkou na sv. Martina. Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily. Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří.

Foto: Profimedia.cz

Svatomartinská husa

Článek

„Vše začíná nákupem dobré husy, pokud známe původ a na farmáře máme dobré reference, jsme na dobré cestě. Husu den předem nasolíme a nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že pětikilovou husu budete péct minimálně pět hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin. Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše,” vysvětluje Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař restaurace V zátiší.

Foto: Náš GRUNT s.r.o.

Šéfkuchař Milan Hořejš

Kromě husy totiž nelze zapomínat na husí vývar nebo kaldoun (staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky), husí játra zpracovaná jako pyré či želé, na paštiku či na pomazánku - připravené ze zbylé pečené husy.

Jako přílohy se nejčastěji podávají červené či bílé zelí, bramborové knedlíky nebo noky a oblíbené lokše (bramborové placky).

Podle pečené husy lze předpovědět i počasí na nadcházející zimu

Naše babičky odhadovaly počasí podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy, a pak také podle stavu jejích kostí. Když měla husa více podkožního tuku, pak byla tužší zima.

Čím tmavší prsní kost husy je, tím blátivější budou Vánoce. A naopak čím světlejší, tím víc napadne sněhu. Důležitý je také hřbet kosti - pokud je do bíla, pak bude sníh i na horách. Když je naopak kropenatý, přijdou plískanice.

Počasí se dříve předpovídalo i na základě vrstev cibule, zda je listí na stromech dlouho či zda kachny nesou ještě na podzim vejce, což už není obvyklé.

Svatomartinská husa
Suroviny: 4 – 5kilová husa, 6 červených jablek, sůl, kmín
Postup: Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici.Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy. Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).
Červené zelí s brusinkami
Suroviny: Červené zelí, 3 – 4 červené cibule, brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, med, popř. cukr
Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.
Tradiční lokše
Suroviny: 1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, sůl, sádlo
Postup: Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

Reklama

Související témata:

Související články

Horské hotely jsou na zimní svátky skoro plné

Milovníci zimních svátků strávených na českých horách si s rezervací míst musejí pospíšit – většina oblíbených destinací je už totiž vyprodaná. Tak tomu je...

Vánoční dárek za 40 miliónů

Nezapomenutelná jedenáctidenní cesta po třech kontinentech, na jejímž konci na vás čeká osobní briliant – to je nejdražší položka v tradičním vánočním...

Lákadla nejnovějších tabletů

Prakticky všichni přední výrobci přispěchali před Vánocemi na trh s novými tablety. Nabídka je opravdu rozmanitá, poradíme, jak se v ní vyznat a jak vybrat ten...

Výběr článků

Načítám