Hlavní obsah

Vánočními stromky se pyšní celý svět

Novinky, ema

Zdobení vánočních stromků se do domácností dostalo až v polovině 17. století. I v Česku nemá příliš dlouhou tradici, jako úplně první k nám pronikly umělé stromy vyřezané z kartonu. Češi si ale stromečky oblíbili, především živé smrčky a jedle.

Foto: Profimedia.cz

Francie je známá svým velmi uvolněným a uměleckým stylem. V Nantes popustili uzdu své fantazii mladí umělci a vytvořili vánoční strom pouze z bílých a červených světelných koulí (2012).

Článek

Zvyk, kdy se vzrostlé stromy umisťují do velkých měst, pochází z roku 1919. První strom v Čechách stál na brněnském Náměstí svobody. Byl to právě spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který za touto velmi oblíbenou tradicí stojí.

Ale důvod, který ho ke strojení stromku na brněnské náměstí dovedl, nebyl zrovna obvyklý. Tehdy totiž našel v lese malé dítě a zželelo se mu ho.

Strom, který byl vztyčen v roce 1924, již sloužil specificky k tomu, aby pod něj lidé nosili dárky a finanční pomoc pro opuštěné děti. Tato tradice se uchovala i do dnešních let.

Foto: Profimedia.cz

Nádherným, i když možná trochu netradičním stromkem se pyšnilo Ústí nad Labem. Ten jejich byl ozdoben modrými světélky a spíše než do výšky, se pyšnil košatými větvemi.

Foto: Profimedia.cz

Trafalgarské náměstí v Londýně sladilo stromeček se světlem pouličních lamp. Vše se tedy neslo ve zlatém duchu, který krásně dotvořil tradiční atmosféru Vánoc.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční inspirace ze všech koutů světa. Nádherně nazdobené vánoční stromy střídá extravagance i netradiční tvary.

Například minulý rok rozsvítila vánoční strom na Jiřském náměstí na Pražském hradě manželka dnes již bývalého prezidenta, Livia Klausová. Tím odstartovala vánoční část veřejné sbírky, jejíž výtěžek byl věnován na pomoc sociálně znevýhodněným dětem.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku bývá zima naopak velmi třeskutá, ale to povětšinou veřící Rusy neodradí. Své hlavní město vždy ozdobí velkým stromem.

Foto: Profimedia.cz

V Melbourne v Austrálii si s ozdobami příliš hlavu nelámou. Přesto je ale jejich stomek hezky sladěný a ve slunečném počasí, které je u protinožců typické, se moc hezky vyjímá.

Nejúspěšnější vánoční strom

I v Česku se najde celebrita mezi vánočními stromky. V roce 1999 se český smrk z Beskyd dostal až do Vatikánu. Jeho větve zdobilo 350 slaměných ozdob a na vrcholu se tyčila slaměná hvězda. Její paprsky symbolizovaly naplnění věčnosti.

Foto: Profimedia.cz

Extravaganci můžete vidět V Manile na Filipínách. Vánoce tam slaví v pro nás nepředstavitelných teplotách. V prosinci tam bývá průměrných 26 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Zdobení stromku u Braniborské brány v Berlíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Horské hotely jsou na zimní svátky skoro plné

Milovníci zimních svátků strávených na českých horách si s rezervací míst musejí pospíšit – většina oblíbených destinací je už totiž vyprodaná. Tak tomu je...

Výběr článků

Načítám