Hlavní obsah

Vánočním ozdobám letos dominuje elegance

Právo, Aleš Fuksa

Zimní svět fantazie a vánočních nálad můžete zažít ve Vizovicích na Zlínsku. Vánoční ozdoby pro letošní svátky vystavuje v předzámčí vizovického zámku návrhářka Iva Mynářová.

Foto: Aleš Fuksa , Právo

Jeden z trendů letošních vánočních ozdob nazvaný Vílí fantazie se vyznačuje tlumenými odstíny modrošedé až fialové barvy.

Článek

„Letos volíme nejen klasický či elegantní styl, ale snažíme se na vánočním stromku střídat teplé a studené barvy. Pravidelně vybíráme i trochu netradiční, dá se říct ztřeštěný trend,“ pousmála se návrhářka.

Od sklářů ve Dvoře Králové nad Labem si návrhářka nechala vytvořit zhruba čtyřicet druhů vánočních ozdob, které se liší nejen tvarem, ale i barvou.

Největší trendy

„Například trend Vílí fantazie charakterizují stromečky se zasněženými a zamlženými baňkami. Zdobení má navodit atmosféru víl tančících na palouku. Z barev dominuje modrošedá až fialová v jemných a tlumených odstínech a většinou ve studených tónech,“ přiblížila návrhářka. Jeden z vánočních stromů zdobí návrhářka i její kolegyně do barvy koření. „Barvy přechází od bronzově hnědé přes zlatavou barvu kari – v elegantním stylu. Dekory jsou dozlatova a v bohatém barokním provedení. V tomto trendu je i množství náročně ručně malovaných ozdob,“ poznamenala návrhářka.

V dalším trendu převládají odstíny růžové a pudrové, mnohdy s dekorací listů a květů. Další, tentokráte konzervativnější trend spojuje motiv růží a pestrost tvarů i barev vánočních ozdob. „Navazuje pocit poklidného venkovského šlechtického sídla,“ vysvětlila Mynářová.

Zcela neotřelý, nesvázaný až bizarní je poslední z letošních trendů vánočních ozdob, který se vyznačuje volností. Tvoří jej šest druhů dekorů s výraznými motivy.

Každoročně mění Mynářová vzhled ozdob, dekor i barvu podle aktuálních trendů, které určuje Evropská asociace dekoratérů. Do konečné podoby přetvoří fantazii tvůrce šikovní skláři a ruce malířek.

„Trend ale není žádný diktát, pouze chceme předvést, že se čeští baňkaři snaží držet krok se světem a neustrnuli. Nikde navíc není napsáno, že by se dekory, barvy a vzory jednotlivých trendů nedaly kombinovat,“ dodala návrhářka, která si nechává ozdoby vyrábět pokaždé u českých sklářů.

Kvalitní, ale zdecimované

„České vánoční ozdoby na stromky jsou velmi kvalitní. Stalo se nám v minulosti, že si někteří velkoodběratelé nechali podle našich vzorků vyrobit baňky v Číně, ale po třech letech byli velmi zklamáni. České baňkařství bohužel „přelila vlna tsunami“ nezájmu zahraničních klientů, kteří šli za levnou cenou do Číny, ale když se pak chtěli vracet za kvalitou, spousta firem tento úpadek nepřežila,“ podotkla Mynářová.

České baňkařství je podle ní stále zdecimované. „A to i když to byla jedna z vlajkových lodí českého vývozního artiklu,“ dodala návrhářka.

Jedinečnou prodejní výstavu vánočních ozdob každoročně navštíví tisíce zájemců z celé České republiky a ze Slovenska. Letos se do světa vánoční fantazie mohou lidé ve vizovické Galerii Mariette nechat vlákat až do období Vánoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaprů prý bude na Vánoce dostatek

Červnové povodně odnesly z jihočeských rybníků 20 až 50 procent rybí obsádky. Kaprů na Vánoce ale bude dostatek, Rybářství Třeboň případně omezí vývoz ryb....

Výběr článků

Načítám