Hlavní obsah

Předpovědět letos počasí na Vánoce je oříšek, meteorologové nevědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední předvánoční víkend nabídne oblačno až zataženo se smíšenými srážkami. Sněžení by se mělo objevit pouze ve vyšších polohách, očekávají meteorologové. Krajně nejistá je oproti tomu předpověď na Vánoce, kterou předpovědní modely ukazují v posledních dnech pokaždé jinak.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prodej kaprů na vánočním jarmarku na Horním náměstí v centru Olomouce.

Článek

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák přiznal, že předpovědět počasí na vánoční svátky je nyní krajně problematické, neboť modely, které meteorologové využívají, ukazují střídavě poměrně mrazivé počasí i teploty nad bodem mrazu.

Velmi pravděpodobné je prozatím pouze to, že na východě republiky by mělo být na Štědrý den přece jen chladněji než v Čechách. Jasněji bude v sobotu, slíbil Dvořák.

Foto: repro ČT24

Výhled ve středu večer ukazoval velmi nízké teploty

Proměnlivost počasí dokladují i předpovědi, které neustále nabízí zpravodajská ČT24. Zatímco ve středu večer se meteorologové na základě dostupných dat klonili k mrazivému pondělí, ve čtvrtek už bylo vše zcela jinak.

Foto: repro ČT24

Výhled ve čtvrtek v poledne už ukazuje poněkud odlišné hodnoty

Zatažený víkend

V jihozápadní části území se v pátek objeví občasné sněžení, které se však v polohách pod 500 metrů bude měnit ve sníh s deštěm, který může namrzat. "V severovýchodní polovině území zpočátku místy polojasno, ojediněle mlhy," očekává Český hydrometeorologický ústav.

V noci by měly teploty klesat na minus jeden až minus pět stupňů, přes den budou v intervalu minus dvou až dvou stupňů. Na severovýchodě republiky bude chladněji, minus čtyři stupně.

Sněžení se může ojediněle objevit i v sobotu, především na východě území. Meteorologové upozorňují, že v Čechách mohou srážky v polohách pod 400 metrů namrzat. V noci bude teplota klesat k nule až minus čtyřem stupňům. Přes den bude mezi minus jedním a třemi stupni.

Prakticky identické počasí očekávají meteorologové i na neděli. Mrznoucí srážky by se však mohly objevit již v polohách pod 300 metrů nad mořem. V průběhu dne by mělo ubývat oblačnosti i srážek. Noční teploty klesnou na minus jeden až minus pět stupňů, přičemž na severovýchodě republiky by mělo být i minus osm stupňů. Přes den se rtuť bude pohybovat kolem nuly či mírně pod ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám