Hlavní obsah

Ničitelé vánoční pohody: požáry, úrazy v kuchyni, dopravní nehody

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce a konec roku bohužel často doprovázejí i nepříjemné události. Požáry od svíček, prskavek či zábavní pyrotechniky. Dopravní nehody způsobené náledím či větším výskytem svátečních řidičů na silnici. Výjimkou nejsou ani úrazy v kuchyni vyvolané přípravou svátečního pohoštění.

Foto: Profimedia.cz

Požáry od svíček na adventním věnci nejsou žádnou výjimkou.

Článek

Pojišťovny se nám svěřily s pojistnými událostmi, které koncem roku řeší nejčastěji.

Požáry od svíček i od rozpáleného oleje

Prakticky v každé pojišťovně evidují požáry způsobené neopatrnou manipulací se svíčkami na adventním věnci či vánočním stromečku, prskavkami i zábavní pyrotechnikou.

„Typický požár vzniká od adventních věnců, kdy dojde k jeho vzplanutí a propálení ubrusu, koberce nebo popálení nábytku. Podle informací hasičů se teplotní režim svíčky pohybuje v rozmezí 640 až 900 °C a doba hoření je dle délky a síly svíčky 2 – 9 hodin. Tyto hodnoty jsou dostatečné k zapálení materiálů používaných na výrobu okrasných věnců a následně jídelního dřevěného nábytku," upozorňuje Miroslav Novák z pojišťovny Kooperativa.

„Řešili jsme například požár u klienta, který nechal hořet adventní svícen a na celé odpoledne odjel k příbuzným. Bohužel, mezitím mu vyhořel celý byt. Naštěstí sousedé včas zavolali hasiče, takže se požár nerozšířil na další bytové jednotky," doplňuje Novák.

„Požár od stromečku zdevastoval část rodinného domu tak, že se rodina musela na svátky zcela vystěhovat. Nejen že shořel stromek i všechny vánoční dárky, požár způsobil i škody na vybavení domu v hodnotě několika set tisíc korun," přibližuje jednu z pojistných událostí způsobenou svíčkami na stromečku Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

Pojišťovny na konci roku řeší i desítky případů požárů souvisejících se zábavní pyrotechnikou. Naštěstí jsou lidé při jejím používání už opatrnější, ovšem objevují se i nové druhy škod. Například v loňském roce velkou škodu způsobily takzvané Lampióny štěstí, kdy při jejich hromadném vypouštění ve Zlíně jeden z lampiónů zapálil budovu, na kterou spadl. Požár způsobil škodu přesahující dva milióny korun.

Častým původcem požáru bývá i rozpálený olej, který se vznítí přímo na pánvi při smažení kapra či řízků.

Úrazy v kuchyni

V hektickém předvánočním, ale i vánočním období dochází k úrazům nejčastěji právě v domácnostech. „Velká většina úrazů se v tomto období odehraje v kuchyni. Častá jsou tak poranění způsobená noži, a to od drobných říznutí, přes seříznutí měkkých tkání prstů až po jejich částečné nebo celé amputace. Výjimkou bohužel nejsou ani popáleniny způsobené vařící vodou, horkým olejem nebo dokonce výbuchem tlakového hrnce.

Ve spisech dokumentujících pojistné události se setkáváme i s úrazy způsobenými pády na naleštěné podlaze nebo se zničeným značkovým oblečením od zábavní pyrotechniky," upozorňuje Jan Marek z České pojišťovny.

Dopravní nehody

Každoročně v období kolem Vánoc evidují pojišťovny nárůst škod z autopojištění. „Zvýšený počet škod má na svědomí zejména náledí na silnicích a použití posypového materiálu pro zajištění sjízdnosti vozovek," uvádí Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

„Jednoznačně mezi nejčastější typy škodních událostí v období kolem Vánoc patří takzvané parkovací škody na parkovištích hypermarketů. Evidujeme minimálně 25 takových nehod týdně. Dalším velmi častým typem škody je nedodržení vzdálenosti způsobené jak vlivem počasí, tak nepozorností řidiče," doplňuje Kateřina Bílá z pojišťovny Wüstenrot.

Mnoho nehod mají na svědomí i řidiči, kteří běžně autem nejezdí a z garáže ho vytáhnou jen v období svátečních dní. „Těsně před Vánocemi a mezi vánočními a novoročními svátky se vydávají na cesty takzvaní sváteční řidiči, jedou s rodinou na hřbitov a na návštěvy blízkých a přátel. V té době jsou komunikace plnější než jindy a riziko střetu je vyšší. Sváteční řidiči nemají tak dobře zažité návyky, nereagují tak rychle jako ostřílení mazáci silnic," přibližuje další z častějších příčin dopravních nehod o svátcích Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Vloupačky i vodovodní škody

V zimním období pojišťovny pochopitelně evidují i další typy škod. Například zvýšené počty vloupání do opuštěných rekreačních objektů, prasklá vodovodní potrubí kvůli vysokým mrazům i škody způsobené tíhou sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám