Hlavní obsah

Janek Ledecký: Děláme stromkům hezký večer

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sváteční konec roku má Janek Ledecký velice rád, což dokládá vánočními koncerty a písničkami. Jeho skladba Sliby se maj plnit aspoň o Vánocích se stala hitem. Loni přidal muzikál Vánoční zázrak, který uvádí Divadlo Broadway vždy v adventním čase.

Foto: Michaela Feuereislová

Janek Ledecký

Článek

„Když jsem se pouštěl do vánočního alba, uvědomil jsem si, jak hluboko mám Vánoce uložené v podvědomí, takže se mi psalo snadno a lehkou rukou,“ vypráví Janek. Jako kluk je prožíval hodně intenzivně a nadvakrát.

Foto: soukromý archív Janka Ledeckého

Na večírcích se Janek a Zuzana objevují jen sporadicky.

„Štědrý den jsme vždycky s maminkou slavili v Praze na Žižkově, ale na Boží hod jsem se přesunul k tátovi dolů do Libně, protože jsem z rozvedené rodiny. Teď už asi popatnácté s rodinou trávíme Vánoce ve Špindlerově Mlýně. Strom mi vždycky sežene někdo z Horské služby. Neptám se, kde ho uřízne, ale máme dohodu, že musí být takový, který by nikdo nechtěl, tedy nesouměrný mrzáček. Bezchybné stromky jsou jen pro lidi bez fantazie. Mně se líbí, když si doma rozsvítíme stromek, který to evidentně neměl v lese jednoduché. My mu uděláme hezký večer,“ směje se padesátiletý autor mnoha písní a tří muzikálů.

Foto: soukromý archív Janka Ledeckého

Janek zvládá lyže i snowboard. Je-li sníh, tráví Štědrý den na svahu.

Dárky se mění

Kouzlo Vánoc nechybí ani teď, kdy jsou jeho děti už velké. Jen dárky se mění, plyšáky a hračky vystřídaly praktické a většinou sportovní věci. Celá rodina - manželka Zuzana, syn Jonáš (19) i dcera Ester (17) - totiž v zimě lyžuje a v létě jezdí na oplachtěném prkně v Řecku.

Foto: Vlastimil Vacek

Dcera Ester vozí medaile z juniorských závodů, v tomto případě evropské zlato v paralelním slalomu v Rejdicích.

„Jonáš ale stále víc inklinuje k muzice. Loni od Ježíška dostal elektrickou kytaru. Jednou mi ji už půjčil do studia, tak je fantastická. Ester baví sport, je v juniorské reprezentaci v alpských disciplínách. Jezdí na lyžích i na snowboardu.“ Co hezkého čeká Janka Ledeckého v roce 2013?

„Dotočili jsme se skupinou Žentour už osmou novou píseň. Doufám, že do konce letošního roku dopíšu další tři, abychom koncem ledna domíchali album. Už dva roky pracuji na muzikálu Iago, sháním peníze a chci si to užít. Někteří kolegové dopisují poslední melodie ještě v době zkoušek. Tohle bych já nedokázal, musím mít všechno pohromadě. Ale připouštím, že se to nějak vleče,“ říká zpěvák, textař a skladatel.

Foto: Michaela Feuereislová

Syn Jonáš miluje hudbu a svému otci dokonce půjčuje elektrickou kytaru.

Do letošního představení Vánoční zázrak přibral Jiřího Langmajera, který se v roli střídá s Markem Vašutem. Bezdomovce Frantu si zahraje další posila - Martin Pošta. „Jinak zůstává v muzikálu a vlastně i v našich rodinných vánočních zvycích vše zachováno.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám