Hlavní obsah

O bílých Vánocích můžeme letos opět jen snít

Tak jako Karel Gott v nejslavnější české verzi písně Irvinga Berlina White Christmas můžeme letos o bílých Vánocích jen snít. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress zatím předpovědní modely nechávají ve hře dvě varianty vývoje počasí na Štědrý den. Přestože jsou docela odlišné, ani jedna se sněhovou peřinou nepočítá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předpověď počasí na vánoční svátky zatím připomíná zahraničně-politickou prognózu z období studené války. Charakter počasí o Vánocích v Česku totiž určí hlavně to, zda se ocitneme ve sféře vlivu výběžku vyššího tlaku vzduchu od severovýchodu, který v Moskvě obstarává ranní teploty pod -20 stupni a denní kolem -14, nebo nás zasáhne fronta postupující od západu, jež naopak přinese oteplení.

Obě varianty vylučují bílé Vánoce. Zatímco východní varianta znamená žádné srážky, západní přinese srážky dešťové.

Ve čtvrtek se ochladí, do té doby sníh zmizí

"V úterý budou teploty stoupat na jeden až pět stupňů, ve středu budou mezi nulou až čtyřmi stupni. Po ránu budou klesat mezi nulu až minus tři stupně. To jsou ideální podmínky pro vznik náledí," upozornila řidiče Honsová.

Veškerý sníh, který ještě v Česku tu a tam zůstává, do středy odtaje, tedy alespoň v nížinách. Nejvíce ho zatím leží v Karlovarském kraji, na některých místech je to až 10 centimetrů.

Sibiřský ledový vzduch k nám zavane ve čtvrtek. Zpočátku budou teploty klesat na -5 po ránu a ve dne se budou pohybovat mezi -2 až 2 stupni. "Mělo by být převážně oblačno, ojediněle se vyskytnou srážky smíšené nebo mrznoucí, jen na horách budou sněhové," přiblížila Honsová.

Oblačno bude i v pátek. Znovu se objeví srážky, ve vyšších polohách sněhové. Teploty zůstanou na čtvrtečních hodnotách.

Teploty budou dál klesat. Víkendové dny budou ledové, rtuť teploměru se bude přes den pohybovat mezi -5 až -1 stupněm, po ránu ovšem budou padat až k -15.  Bude oblačno až polojasno, sněhové přeháňky se objeví jen ojediněle.

Bílé Vánoce přicházejí jednou za pět let

Předpověď na Štědrý den, který letos připadá na pondělí, je trochu oříšek. "Některé modely ukazují, že oblast vysokého tlaku vzduchu se nepohne, a pondělí tak zůstane mrazivé," uvedla Honsová. "Jiné modely zase naznačují, že 24. prosince přijde od západu fronta, která přinese déšť a oteplení," dodala.

V prvním případě by sice mrzlo, ale žádný sníh by do té doby napadnout neměl. Ve druhém nás čeká velká oblačnost s deštěm nebo mrznoucími srážkami.

"Podle statistik přicházejí bílé Vánoce jednou za pět let. V Praze byly naposledy v roce 2010, takže, jak říkám, zatím nemáme nárok," uzavřela s nadsázkou Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám