Hlavní obsah

Josef Somr prozrazuje, jak se slaví Vánoce ve světě

Novinky, zun

Josef Somr vypráví dětem i dospělým o vánočních tradicích a zvycích v různých koutech světa. Audiokniha Jak se slaví Vánoce ve světě je poutavým průvodcem vánočním světem a přináší pásmo vánočních příběhů a písní z 16 zemí.

Foto: Popron Music

Audioknihu Jak se slaví Vánoce ve světě načetl herec Josef Somr.

Článek

„Už dlouho se o mně ví, že sice nepatřím k milovníkům Vánoc, ale i přesto jsem znovu rád přijal nabídku, abych o Vánocích vyprávěl. Zatímco v loňském roce to byl historický příběh vánočních oslav pro děti a dospělé, tentokrát se vydáme za poznáním nejrůznějších podob vánočních svátků ve světě. Snad vám tahle nahrávka doplněná koledami a vánočními písněmi pomůže u vás doma v adventním období vytvořit příjemnou atmosféru očekávání Vánoc,“ říká Josef Somr. Audioknihu vydal Popron Music.

Josef Somr vypráví na 2CD o italském ježíškovi jménem Babbo Natale, o švédském vánočním skřítkovi Julennisse, o dědovi Mrázovi a samozřejmě i o Santa Clausovi. Vánoční vyprávění s hudbou nás zavede na vánoční oslavy do Betléma, Austrálie, Číny i Afriky.

Foto: Popron Music

Laskavé příběhy Josefa Somra představují různé tradice a zvyky mnoha zemí. Víte, například že: O Štědrém večeru se v Itálii podává slavnostní bezmasá večeře zvaná „Senone“. Ve Švédsku nechybí na štědrovečerním stole vánoční šunka, masové kuličky a losos, v Norsku dávají přednost pečenému seleti, v Dánsku zase pečené kachně nadívané sušenými švestkami a ve Finsku je vánoční tradiční specialitou vánoční šunka s hořčicí a pečený krocan. V Rusku je tradičním jídlem nákyp z pšeničných zrn s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem, zvaný “kuťa”?

Na Štědrý den, který v Etiopii připadá na 6. ledna, se dodržuje přísný půst. V Egyptě se večeří sváteční prosté jídlo z masa a rýže zvané fatta a děti si rozbalí dárky.

V Austrálii rodinné štědrovečerní večeře pořádají venku ve formě pikniku, na plážích, v městských parcích nebo na soukromých zahradách.

Velice oblíbenou americkou předvánoční zábavou jsou pěší procházky nebo spíše automobilové vyjížďky po setmělých ulicích a silnicích, při nichž se lidé kochají pohledem na vánoční výzdobu domů ve svém okolí.

Vánoce bez náboženské tradice, ale jako moderní „ konzumní“ svátek importovaný ze světa, slaví v Číně, ale také v Japonsku, Malajsii, Indonésii, Thajsku a Jižní Koreji.

Srbové tradiční vánoční dárky neznají

Dárky nosí dětem i dospělým v Rakousku, stejně jako u nás, Ježíšek přivolaný cinkáním zvonečku. Všechny dárečky balí většinou tatínek - hlava rodiny.

Jedinečnou atmosféru nahrávky podtrhuje špičkové hudební provedení jednotlivých koled a melodií. Vánoční vyprávění s hudbou nás zavede na vánoční oslavy do Betléma, Austrálie, Číny i Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám