Hlavní obsah

Děti si užijí až tři týdny prázdnin. A navrch den volna na "konec světa"

Právo, Jiří Mach

Mnoho dětí si brzy užije díky výjimečné souhře okolností i volbám prezidenta dny volna navíc. A jelikož hrozba konce světa by mohla radost z prázdnin zhatit, dávají ředitelé volno pro jistotu i v „osudový“ pátek 21. 12. 2012. Aspoň tak to koluje na různých chatech, kde si rodiče vyměňují informace a dojmy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Je zavedeným zvykem, že se k začátku vánočních prázdnin přiřazuje den ředitelského volna. Letos to připadá právě na pátek 21. 12., což je zároveň den, ve který má podle pochybných patentů na výklad mayského kalendáře dojít ke konci světa.

Na internetu se už objevily zvěsti, že někteří ředitelé vyhlašují v tento den volno i z důvodu „osudového dne, aby rodiče mohli být s dětmi“.

Ředitel může během školního roku vyhlásit až pět dnů volna, a to „ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických“, jak káže zákon. Důvody by měl předem oznámit zřizovateli, tedy krajskému nebo obecnímu úřadu, a vyvěsit je na webu.

Při pohledu na weby škol se ředitelé paragrafem řídí. Na pátek 21. 12. dává volno třeba „ze závažných organizačních a technických důvodů“ nebo z „provozně organizačních důvodů“.

Budu tu mít alespoň jedno tygře dva týdny v kuse
matka na internetu

Ať už ředitele vede k vyhlášení volna cokoli, může jim ve zbytku roku chybět. Některé školy jsou totiž určeny pro organizaci voleb a v tomto školním roce už mnohde zabraly dva víkendy (v říjnu byly krajské a senátní). Zbývají ty prezidentské 11. a 12. ledna a případné druhé kolo o dva týdny později. Volby začínají vždy v pátek, a proto už v tento den bývá škola pro děti zavřena.

„Ředitel má dvě možnosti. Buď čerpá zmíněné ředitelské volno, nebo může požádat ministerstvo o úpravu organizace školního roku (v případě, že má ředitelské volno vyčerpané). Zpravidla se to řeší ředitelským volnem,“ sdělil mluvčí resortu Patrik Kubas.

V říjnu proběhly dvoukolové senátní volby, na což měli ředitelé vyčerpat dva dny volna. Po Novém roce budou opět dvoukolové prezidentské volby, pročež by si měli ředitelé pošetřit volno na 11. 1. a 25. 1. Pokud tedy prodlouží prázdniny i 21. 12., nezbude jim na výjimečné situace ani ň.

A to se chystají někteří ředitelé dát volno i na čtvrtek a pátek 3. a 4. ledna, prý aby nemuseli zbytečně dva dny vytápět celou školu, která bude po vánočních prázdninách mezi 22. prosincem a 2. lednem řádně prochlazená. Peněz mají školy málo, tak proč žhavit na dva dny kotelnu.

Polovina dovolené z kraje roku v tahu

Pokud se ředitel rozhodne během svátků vyhlásit tři dny volna, budou mít děti rekordní vánoční prázdniny táhnoucí se 17 dní v kuse (včetně víkendů).

Hned v dalším týdnu 11. ledna bude v pátek ve vybraných školách opět volno, kvůli prvnímu kolu prezidentské volby, ob další týden znovu kvůli druhému kolu. A týden nato už budou v pátek 1. února pololetní prázdniny, na což v některých oblastech rovnou naváže týden jarních.

Co uvítají děti, nemusí těšit rodiče. „Budu tu mít alespoň jedno tygře dva týdny v kuse,“ stěžovala si jedna matka na internetu.

Rodiče si na dny volna budou muset vyčerpávat dovolenou. Družina se pro děti ve dnech volna otevírá zřídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám