Hlavní obsah

Jiří Krampol nesnáší importované americké vánoční symboly

– Praha
Novinky, David Zápal

Populární český herec a moderátor Jiří Krampol je čím dál tím víc alergický na všechny zahraniční zvyky a obyčeje, které se snaží převážně obchodníci přenést i k nám. „Čím jsem starší, tím víc lpím na českých Vánocích, a v tom jsem nacionalista. Jsem alergický na Santa Clause, na Haloween a Valentýna. Nemám to rád. Chci Ježíška, čerta a Mikuláše, a na tom trvám,“ prohlašuje kategoricky Krampol.

Jiří Krampol lpí na českých Vánocích a Ježíškovi Video: Novinky

 
Článek

„S manželkou se snažíme vše, co k Vánocům patří, prohlubovat. Lijeme třeba olovo, nebo zapalujeme svíčky za maminku a za tatínka. Vše to dodržuji,“ říká průvodce pořadem Nikdo není dokonalý. Jeho nejsmutnější Vánoce jsou právě z dob, kdy mu krátce před nimi zesnula maminka.

„Strašně smutné svátky byly i v době, kdy před nimi zemřel tatínek mé ženy,“ vzpomíná nerad na nepříjemné životní chvíle herec, který se hodně uplatnil i v dabingu, kde propůjčil svůj hlas Belmondovi.

Foto: Michaela Feureislová

Jiří Krampol s manželkou Hankou.

„Nejhezčí Vánoce jsem naopak zažil jako malý kluk. Paměť z dětství mám naprosto perfektní. Kdybych si pamatoval to, co bylo včera, stejně, jako si pamatuju, co bylo před sedmdesáti lety, tak bych na tom byl dobře. Měl jsem vynikající babičku a dědečka v Klecanech. U těch jsme trávili Vánoce. Samozřejmě jsem si to lety zidealizoval, ale byly to ty nejkrásnější Vánoce. Jako od Boženy Němcové,“ vybavuje si.

Zároveň věří, že se k českým svátkům budou vracet i jeho děti. „Tahle hrozná přetechnizovaná doba si vyloženě říká o to, aby se lidé vrátili k tradicím, které naši předkové ctili. A pokud mi síly budou stačit, budu v tom podporovat i své potomky,“ dodal Jiří Krampol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám