Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší notebook pod vánoční stromek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánocemi se na trhu objevily desítky nových notebooků. Moderní přístroje lákají na vysoký výkon, kompaktní rozměry i na dotykové displeje. Poradíme, jak se v široké nabídce přenosných počítačů vyznat a vybrat ten nejlepší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na tuzemském trhu je aktuálně na výběr bezmála devět stovek nejrůznějších modelů přenosných počítačů. I ty nejlevnější jsou dnes zpravidla vybaveny dvoujádrovými procesory, které mají dostatečný výkon pro kancelářskou práci, brouzdání po internetu či přehrávání hudby i videí ve vysokém rozlišení.

Výkonnější modely mají čtyřjádrové nebo dokonce i osmijádrové čipy (díky virtualizaci). Ty už jsou tak rychlé, že mohou nahradit i stolní počítače při náročných úkonech, jako je například střih videa. Modely se samostatnou grafickou kartou pak stačí i pro hraní nejnovějších her.

Výkon ovlivňuje také paměť i disk. Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 2GB operační paměť, což nemusí při práci s náročnějšími aplikacemi, jako jsou nejrůznější programy na úpravu fotografií, stačit. Obecně platí: čím více, tím lépe. Dnes se již běžně prodávají modely s 8GB pamětí.

Není displej jako displej

Před nákupem se zákazníci musí rozhodnout, jakou úhlopříčku displeje by měl nový notebook mít. Ta totiž přímo ovlivňuje jeho rozměry. Největší popularitě se v dnešní době těší přístroje s 13palcovými monitory, které jsou dostatečně kompaktní pro přenášení, a přitom je na nich písmo ještě dobře čitelné. Pokud ale budete notebook používat výhradně doma, vhod může přijít 15palcový i 17palcový model.

Desítky nových přístrojů jsou navíc vybaveny dotykovými panely. Notebook se pak nemusí ovládat pouze pomocí klávesnice a touchpadu, ale pouhým ťuknutím prstem na obrazovku. To je pohodlnější a v některých případech dokonce i rychlejší.

Cenové rozpětí trhu s notebooky je velice široké. Zatímco nejlevnější model stojí méně než pět tisíc korun, ty nejlepší přístroje se prodávají klidně i za 100 000 Kč.

Pod taktovkou Windows 8

Většina nových notebooků je vybavena systémem Windows 8 od Microsoftu. Ten přináší proti starším sedmičkám celou řadu změn. Řeč je například o novém uživatelském prostředí, které seskupuje nejpoužívanější programy v dlaždicích a umožňuje uživateli se mezi nimi jednoduše pohybovat.

Vlastní dlaždici má v novém operačním systému každý program a lidé si mohou nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače, nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Šikovně je v osmičkách řešena také práce s okny – pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce vše bylo dobře viditelné.

Acer Aspire S7: ovládá se dotykem

Aspire S7 od Aceru se nabízí ve dvou verzích, které se od sebe liší úhlopříčkou monitoru. Menší model má 11,6palcový a větší 13,3palcový displej, který navíc disponuje Full HD rozlišením. V obou případech je obrazovka dotyková. Displej je chráněn proti poškození, podobně jako chytré telefony, odolnou vrstvou Gorilla Glass 2.

Foto: Acer

Acer Aspire S7

O výkon se stará platforma Ivy Bridge s procesorem Intel Core i5, integrovaný čip HD 4000 a 128GB SSD jednotka. Menší model by měl na baterii vydržet pracovat až 12 hodin, větší devět. Novinka od Aceru je vyhotovena ze slitiny hliníku, díky čemuž by měla mít účinnější chlazení než konkurence. Oba modely navíc budou patřit k nejtenčím přístrojům na trhu – jejich tloušťka je jen 12 milimetrů.

  • Klady: dotykové ovládání, odolná konstrukce
  • Zápory: daní za dotykový displej je vyšší cena
  • Cena: 33 000 Kč (menší model); 40 000 Kč (větší model)

Samsung 900X: styl a elegance

Na elegantní provedení a ladné linie sází nový laptop společnosti Samsung. Celé jeho tělo je vyrobeno z hliníku, díky čemuž by měl být navíc přístroj odolnější proti méně šetrnému zacházení. Potěší i podsvícená klávesnice a slušná výdrž okolo šesti hodin. Displej novinky má úhlopříčku 15 palců a rozlišení 1600 x 900 bodů. Navíc je opatřen speciální antireflexní vrstvou, která je méně náchylná k odleskům světla.

Foto: Samsung

Samsung 900X

Ani co se výkonu týče, není novinka žádným ořezávátkem. Srdcem základní veze modelu 900X je procesor Intel Core i5 taktovaný na 1,7 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný čip Intel HD Graphics 4000. Místo klasického pevného disku je použita rychlá SSD jednotka s kapacitou 128 GB. Laptop pracuje pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: kapacita SSD disku nemusí stačit každému
  • Cena: 27 000 Kč

Toshiba Qosmio X870: ve znamení 3D obrazu

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook Toshiba Qosmio X870. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět díky platformě Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem ledajaká počítačová sestava. K dispozici je navíc až rekordních 32 GB operační paměti.

Foto: Toshiba

Toshiba Qosmio X870

Díky separátní grafické kartě od společnosti nVidia, která stačí i na hraní nejnovějších her, zvládne notebook také zobrazovat obraz ve 3D. K tomu slouží i 17,3palcový displej s Full HD rozlišením (1920x1080 obrazových bodů).

Novinka může být dodána na přání s pevným diskem i SSD jednotkou. Model Toshiba Qosmio X870 totiž může být naráz osazen hned dvěma disky. Daní za nadměrnou dávku výkonu je vyšší hmotnost, sahající nad hranici tří kilogramů.

  • Klady: jeden z nejvýkonnějších notebooků na trhu
  • Zápory: vyšší hmotnost
  • Cena: 48 000 Kč

Asus PadFone: unikátní hybrid

V základu má PadFone 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. K tomu je navíc možné připojit ještě klávesnici a původně chytrý telefon se rázem promění v notebook. Klávesnice není součástí základního balení, dokoupit ji je možné za cenu okolo tří tisíc korun.

Foto: Asus

Asus PadFone

Displej je chráněn proti poškození odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225. Asus PadFone je vybaven vestavěným fotoaparátem s rozlišením osm megapixelů. Samozřejmostí je podpora bezdrátových standardů WiFi či Bluetooth, nechybí ani integrovaný GPS čip.

  • Klady: nejjemnější displej na trhu
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci
  • Cena: 14 000 Kč

Apple MacBook Pro: vypadá jako iPad s klávesnicí

Tablet iPad je fenoménem dnešní doby. Není proto divu, že se Apple snaží jeho líbivý design využívat i u dalších přístrojů – například u notebooku MacBook Pro. Přístroj vypadá jako jablečný tablet, který má však k sobě navíc připojenou klávesnici.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro

Jednou z největších předností laptopu je právě 15,4palcový displej, disponuje totiž úctyhodným rozlišením 2880 x 1800 obrazových bodů. Tak jemný monitor zatím nenabízí žádný konkurenční přístroj.

V základní konfiguraci s cenou téměř 60 tisíc korun disponuje MacBook Pro procesorem Intel Core i7 (2,3 GHz), 8 GB operační paměti a 256GB SSD diskem pro uložení dat. Integrován je grafický čip Intel HD 4000. V případě potřeby vyššího výkonu se ale automaticky aktivuje dedikovaná herní grafika nVidia GeForce GT 650M s 1 GB paměti typu GDDR5.

  • Klady: nejjemnější displej na trhu
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci
  • Cena: od 60 000 Kč (základní konfigurace)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám