Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné. Informoval o tom ředitel vodňanského Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Pavel Kozák.

"Na trh se v letošní předvánoční premiéře dostane přes 100 metráků těchto ryb," uvedl. Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Ryba, jejímuž výzkumu a chovu se ve Vodňanech věnují pět let, bude v porovnání s běžným kaprem zhruba o 15 procent dražší.

"Počítáme, že cena za jeden kilogram se bude pohybovat mezi 80 a 85 korunami," řekl Kozák.

Důležité je zpracování kapra

Pozitivní vliv konzumace kapra s omega 3 mastnými kyselinami na zdraví prokázal v posledních dvou letech výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolní pacienti, kteří se po operaci srdce zotavovali v Lázních Poděbrady, čtyři týdny konzumovali kapra s vyšším podílem omega tři mastných kyselin.

"V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, u nich za tu dobu došlo k významnému zlepšení parametrů tukového spektra krve," řekl výzkumný pracovník Fakulty rybářství a ochrany vod Jan Mráz.

Podle něj však záleží i na správném postupu při zpracování kapra. "Nejlepší je připravovat jej na řepkovém oleji a při teplotě uvnitř ryby kolem 60 až 70 stupňů Celsia," uvedl Mráz.

Omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.