Hlavní obsah

Vánoce v Hradci Králové začínají v muzeu

Právo, Ludmila Žlábková

Už třiadvacet let začíná pro stovky Hradečanů adventní období návštěvou Muzejního adventního trhu v Muzeu východních Čech. Stejně to bude i letos. Atmosféru minulosti podbarvenou vůní cukroví a horké medoviny doplňuje nejen vánoční výzdoba, ale i důraz na tradice a lidová řemesla.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soutěž nazvali Dobroty paní Dobromily na paměť Magdaleny Dobromily Rettigové, která právě v tomto podorlickém městě v roce 1825 dokončila svoji slavnou Domácí kuchařku.

Článek

„V loňském roce se velmi ujala myšlenka vytvořit v rámci doprovodného programu živý betlém. Nebude proto chybět ani letos,“ slibuje Naďa Machková-Prajzová ředitelka muzea. Zejména pro děti pak jsou přichystány další atrakce, jako lití olova nebo další zvyky pojící se s tímto obdobím.

O nejlepší cukroví

„Chceme ale opět přijít s něčím novým. Rozhodli jsme se proto vyhlásit soutěž o tradiční vánoční recept. Těšíme se, že nám lidé přinesou několik kousků cukroví upečeného podle jejich rodinného receptu. Právě tento recept se poté stane součástí záznamů uchovávaných v našem archívu, bude tedy součástí našich sbírek,“ dodala ředitelka.

Dobroty paní Dobromily

Podobné pátrání po nejlepším cukroví už druhým rokem vyhlásili také v Rychnově nad Kněžnou. Soutěž nazvali Dobroty paní Dobromily na paměť Magdaleny Dobromily Rettigové, která právě v tomto podorlickém městě v roce 1825 dokončila svoji slavnou Domácí kuchařku. A v ní samozřejmě nemohly chybět ani recepty na přípravu sladkostí a cukroví.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letošním hitem jsou mandle

Tématem letošní soutěže je cukroví vyrobené z mandlí. Každý, kdo se jí chce zúčastnit, musí ve dnech od 16. do 18. prosince donést své vzorky cukroví do společenského centra v Rychnově nad Kněžnou. Právě zde se navíc již od 7. do 27. prosince koná tradiční velká výstava betlémů ze sbírek východočeských muzeí i ze sbírek soukromých majitelů či současných tvůrců. Jednou z akcí (19. prosince), která výstavu doprovází, bude i vyhlášení nejlepšího mandlového cukroví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám