Hlavní obsah

Zlatočervený strom u Pražského hradu už svítí a pomáhá vybírat peníze pro děti

Novinky, Lucie Fialová

Zlatočervený vánoční strom zdobí od soboty také Jiřské náměstí na Pražském hradě. Smrk slavnostně rozsvítila manželka prezidenta Livia Klausová. Tím odstartovala vánoční část veřejné sbírky Nadačního fondu Livie a Václava Klausových, jejíž výtěžek pomůže především sociálně znevýhodněným dětem.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Rozsvícení vánočního stromu zahájilo sbírku Nadačního fondu Livie a Václava Klausových. (výřez)

Článek

Průhlednou plastovou kasičku bedlivě hlídá voják hradní stráže. Už v sobotu odpoledne, ještě před tím, než se ozdobená dřevina rozzářila do tmy, dno nádoby pokrývaly kovové mince, které tam házely hlavně děti, i papírové peníze.

„Mami, máš nějaké drobné? Já bych tam chtěl něco hodit,“ dožadoval se asi pětiletý klučina, který chvíli předtím obdivoval obří koule a mašle na smrku. Maminka zašátrala v peněžence a vylovila pět dvacetikorun, které hošík bleskově nasypal dovnitř.

„Z peněz z této sbírky budeme pomáhat při vzdělání jak sociálně, tak zdravotně hendikepovaných dětí, studentů a seniorů,“ řekla Klausová s tím, že o výtěžek bude Nadační fond manželů Klausových pečovat společně s Výborem dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Sbírka se letos koná poosmé.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Rozsvícení vánočního stromu zahájilo sbírku Nadačního fondu Livie a Václava Klausových.

„Tak jsme si to tu prohlédli, ještě půjdeme na Karlův most,“ plánovala rodině další výlet maminka zahřívající se svařákem. „Já bych si dala trdlo, támhle je světýlko, určitě tam bude stánek, kde ho mají,“ snažila se copatá holčička dotáhnout svoje rodiče k prodavači. Ale marně.

Vánoční část veřejné sbírky potrvá na Pražském hradě do 6. ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám