Hlavní obsah

První SMS zpráva byla poslána před 20 lety na Vánoce

Za historicky první SMS zprávu bývá považován text ve znění "Veselé Vánoce", který 3. prosince 1992 zprostředkoval britský mobilní operátor Vodafone. Zprávu odeslal z počítače dvaadvacetiletý počítačový inženýr Neil Papworth z IT společnosti Sema Group. Příjemcem byl tehdejší technický ředitel Vodafonu Richard Jarvis, jenž si vzkaz přečetl na telefonu Orbitel 901.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za odesilatele první SMS zprávy v USA (a podle některých dokonce vůbec první placené "esemesky" na světě) bývá označován Brennan Hayden. Jeho zpráva ze 7. června 1993 obsahovala jediné slovo: Burp. Toto zvukomalebné citoslovce označuje v angličtině říhnutí.

Služba SMS byla v mobilních sítích GSM spuštěna v roce 1993. V roce 2005 už bylo na celém světě za jediný rok odesláno více než bilión "esemesek". V roce 2010 prosvištělo éterem kolem pěti biliónů zpráv a v roce 2015 by to mohlo být podle odhadů Asociace GSM (GSMA) dokonce 8,7 biliónu textovek.

Foto: Orbitel

Orbitel

Podle Českého telekomunikačního úřadu bylo v loňském roce v Česku odesláno 7,1 miliardy SMS. Průměrná cena za zprávu činila 1,16 koruny bez daně z přidané hodnoty.

Maximální velikost jedné SMS zprávy je 1120 bitů. K zakódování jednoho znaku (písmena nebo číslice) je třeba sedm bitů, takže do jedné textovky se vejde nanejvýš 160 znaků. Při použití diakritických znamének či jiných speciálních symbolů se délka SMS zkrátí na 70 znaků. K zakódování každého znaku je totiž v takovém případě potřeba 16 bitů místo sedmi.

Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejrychlejším pisatelem "esemesek" na světě Frode Ness z Norska. V listopadu 2010 dokázal vyťukat předepsanou zprávu o 160 znacích za 34,65 sekundy. Ještě rychleji, za 25,94 sekundy, dokázala identický text napsat v srpnu 2010 Britka Melissa Thompsonová. Ta však na svém přístroji používala "inteligentní" klávesnici SWYPE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám