Hlavní obsah

Nesedněte lichvářům na lep. Pět rad, jak při výběru úvěru nenaletět

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se kvapem blíží a mnohé z nás čekají zvýšené výdaje. Někteří lidé je nezvládnou financovat ze svých úspor a vezmou zavděk půjčkou. Ovšem ne každá bude od banky či solidní nebankovní společnosti. Někdo může skončit i ve spárech lichvářů.

Foto: Profimedia.cz

Půjčka od lichváře se může stát noční můrou.

Článek

A že to není až tak neobvyklé, dokazuje průzkum projektu Navigátor bezpečného úvěru, podle něhož každý pátý Čech přiznává, že není schopen rozlišit  lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru.

"Mohlo by to působit jako poměrně dobrý výsledek, ale pokud se zaměříme na to, do jaké sociální skupiny tito lidé patří, zjistíme, že právě oni jsou cílovou skupinou pochybných poskytovatelů úvěrů," upozorňuje Michal Mejstřík, jeden ze spoluautorů Navigátora.

Mnozí lidé lichváře stále vnímají jako společnosti, které jim půjčí na extrémně vysoký úrok. Proto se také na jeho výši soustředí nejvíce. Ovšem vysoký úrok už dnes nebývá u lichvářů největším problémem, jejich primárním cílem obvykle není řádné splacení úvěru, ale naopak jeho nesplacení s následným bankrotem a exekucí na majetek dlužníka.

Jak poznat typického lichváře

"Málokterý Čech si uvědomuje, že většina lichvářů dnes používá mnohem propracovanější praktiky, jako je například neexistence předsmluvních formulářů, poplatky za zpracování půjčky předem, podpisy bianco směnek nebo nekontrolování potenciálních dlužníků v registrech," upozorňuje Petr Teplý, jeden ze spoluautorů Navigátora.

Autoři projektu připravili souhrn znaků, podle kterých lze typického lichváře poznat:

  • Bezejmenná společnost, která existuje jen pár měsíců.
  • Nemá velkou obchodní historii.
  • Půjčuje s RPSN vyšší než 100 procent.
  • Není to banka ani člen České leasingové finanční asociace
  • Nemá reálnou existující adresu.
  • Přesvědčuje lidi k půjčce.
  • Chce poplatek za poskytnutí půjčky.
  • Nedá předsmluvní formulář.
  • Jezdí ke klientům až "do obýváku".
  • Půjčuje i nezaměstnaným.
  • Chce od lidí ručení domem i za malou půjčku.
  • Požaduje úmyslně vysoké sankce za nesplácení půjčky.
  • Nechává prázdná místa ve smlouvě.
  • Chce od klientů, aby volali na čísla 906....
  • Půjčuje lidem bez prokazatelných příjmů.
  • Půjčku poskytne i bez smlouvy.
  • Trvá na tom, že se zájemci o půjčku musí podepsat hned teď.
  • Mnohdy nic není písemně.
  • Každý měsíc mění datum splatnosti.

Lidé, zvláště ti, kteří se žádostí o půjčku neuspějí u "značkových" poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, by měli být více než obezřetní, pokud jim někdo na ulici nebo přes telefon peníze zdánlivě snadno a levně poskytne. "Půjčka by pak pro ně nemusela být výhrou, s největší pravděpodobností by se stala noční můrou," vysvětluje Mejstřík.

 Jak postupovat při výběru spotřebitelského úvěru

Než se pro nějaký úvěr rozhodnete, zvažte, jestli ho vůbec potřebujete. A pokud ano, držte se následujících rad.

1. O společnosti, u které byste se případně měli zadlužit, si zjistěte co nejvíce informací. Je to banka, nebo zavedená nebankovní společnost s obchodní historií? Zjistěte si, kde je její sídlo. Pokuste se hledat o ní i informace na internetu. Nicméně nevěřte všemu, co tam najdete, informace si ověřte.

2. Zajímejte se o úvěrové podmínky u více společností. Hlavní, co by vás mělo zajímat, je výše RPSN, splatnost úvěru i měsíční splátka. Také byste měli zjistit, zda společnost požaduje ručení a pokud i za malou půjčku bude chtít ručit třeba domem, jděte jinam. Zajímejte se i o sankce, pokud nebudete schopni dostát svým závazkům. Pokud se pohybují v řádech tisíců až desetitisíců, společnost není seriózní.

3. Jakmile se rozhodnete pro určitou společnost, přečtěte si pozorně, co budete podepisovat. Především požadujte předsmluvní formulář. Pokud vám ho nedají, běžte jinam. Ve smlouvě nikdy nesmí být prázdná místa, o kterých by vám zástupce tvrdil, že se doplní dodatečně. Nikdy se nenechte přinutit k okamžitému podpisu. Vaším právem je prostudovat si podmínky v klidu doma a podepsat je i později.

4. Nezvěte si poradce domů. Každá seriózní společnost má své infolinky (pozor, aby nezačínaly číslem 906...) i přehledné webové stránky. Nikdy k vám nepošlou své zástupce domů.

5. Jestliže nemáte zrovna žádný příjem, jste už zadluženi a banka vám nepůjčí, další úvěr si nepořizujte. S největší pravděpodobností byste se právě vy mohli stát úlovkem lichvářů. Pak už by byl jen krůček k úvěrové spirále a následné exekuci.

Srovnání a sjednání půjček se všemi poplatky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám