Hlavní obsah

Centrum Olomouce poprvé ozdobí vánoční jedle, pochází z Dolan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolany (Olomoucko)

Vánoční strom, který letos dotvoří vánoční atmosféru v centru Olomouce, pochází z nedaleké obce Dolany. Mohutnou, zhruba 17 metrů vysokou kanadskou jedli městu věnovaly dvě obyvatelky obce, jimž strom rostl u domu zhruba 35 let. Slavnostní rozsvícení stromu je naplánováno na 24. listopadu.

Článek

"Před lety jsme dostali sazenici. Bohužel jsme ji zasadili na špatném místě. Jedle nám stínila dům, proto jsme se rozhodli ji nechat pokácet. Sice jsme si na ni už zvykli, ale teď se těšíme na to, že budeme mít více světla," řekla Jaromíra Mádrová, která strom Olomouci věnovala se svojí sestrou.

Podle Hegerové darované stromy zdobí náměstí čtvrtým rokem, dosud to byly hlavně smrky. Jako první strom darovalo Gymnázium Čajkovského, následovali dárci z olomoucké místní části Nemilany a loni z Velké Bystřice. "Zveřejňujeme každoročně výzvu, letos jsme dostali nabídky na 16 stromů. Dříve jsme využívali stromy z městských lesů, ale ty nevypadaly tak pěkně. Určitě je lepší, když roste někde na zahradě a má dostatek prostoru. Tak košatý strom, jaký máme letos, jsme snad ještě na náměstí neměli," uvedla Hegerová.

Děti se ještě mohou zapojit do soutěže o nejkrásnější výtvarné ztvárnění vánočního stromu a jeho jméno. V minulosti Hornímu náměstí vévodil například Stromovous, Mašlička, Jehlička či Radovánek.

Loni centrum Olomouce zdobil strom, který sice vyrostl ve Velké Bystřici, ale jeho majitelé si kdysi sazeničku dovezli až z Tater. Ozdobilo ho na 15.000 světýlek, letos bude počet ozdob zřejmě obdobný.

Například v Prostějově letos na náměstí umístí strom, který věnoval místní obyvatel. V Šumperku budou dokonce dva stromy, jeden na náměstí a druhý na hlavní třídě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám