Hlavní obsah

Vánoční strom v Praze bude z lesů rodu Colloredo – Mansfeld

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Staroměstském námětí v Praze bude letos stát vánoční strom s téměř aristokratickými kořeny. Smrk ztepilý vyrostl v lesích na západě Čech na pozemcích významného šlechtického rodu Colloredo – Mansfeld.

Foto: Petr Horník, Právo

Staroměstské náměstí s vánoční výzdobou před dvěma lety.

Článek

Organizátorům trhů věnuje strom potomek rodu Jeroným Colloredo – Mansfeld, který „se rozhodl, že věnuje strom ze svých lesů zdarma Praze, aby v době adventu dělal radost všem jejím obyvatelům i návštěvníkům,“ říká Josef Myslivec, ředitel Lesní a rybniční správy Zbiroh.

Smrk ztepilý vyrostl nedaleko obce Holoubkov v západních Čechách těsně vedle železniční trati. „Majitel pozemků letos čistil celé okolí trati od různých dřevin, tohoto krásného stromu mu ale bylo líto, nabídl nám ho a my jsme s radostí přijali. Byla by škoda, kdyby ho jen tak pokáceli na dřevo,“ řekl Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, která je pořadatelem největších vánočních trhů v Česku.

Zhruba osmadvacet metrů vysoký strom splňuje všechny potřebné podmínky. Má bezchybný vzhled, je díky nově vybudované cestě dobře dostupný pro těžkou techniku a je zdravý. „V tuto chvíli ještě pracují dendrologové z Masarykovy univerzity v Brně, na hlubším zkoumání stromu. Díky tomu se dozvíme i jeho stáří. Když ho ale viděli, informovali mě, že by vše mělo být v pořádku,“ doplňuje Petr Hozák.

Společnost Taiko vyhlásila v srpnu soutěž „Hledá se strom“. Přihlásilo se do ní třicet zájemců, kteří už potřetí nabízeli své jehličnany.

Vánoční trhy 2012 začnou na Staroměstském náměstí 1. prosince a potrvají do 1. ledna 2013. Na Václavském náměstí je bude možné navštívit v době od 1. prosince 2012 do 13. ledna 2013. Vítězný strom pokácí Jiří Vorlíček, mistr České republiky v práci s motorovou pilou ze společnosti Husqvarna 25. listopadu. Slavnostně se pak rozsvítí v sobotu 1. prosince 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám