Hlavní obsah

Vánoce vás nemusí zruinovat. Poradíme vám, jak na to

Novinky, Barbora Buřínská

Už jen zhruba šest neděl nás dělí od nejhezčích svátků v roce. Pro mnohé české domácnosti právě začíná období shánění vánočních dárků. Co koupit a hlavně kolik to zase bude stát, běží jistě hlavou mnohým z nás. Není od věci se na předvánoční mumraj předem připravit.

Foto: Profimedia.cz

Za vánoční dárky utratíme zhruba pět tisíc korun.

Článek

Připravili jsme pro vás několik užitečných rad, které vám jistě pomohou projít maratonem vánočních příprav.

Výdaje si naplánujte předem

Aby Vánoce nezruinovaly váš rodinný rozpočet a během příprav na ně vás nezaskočil nějaký nečekaný výdaj, začněte přípravy jejich podrobným seznamem. Do něho zahrňte jak dárky pro své blízké a přátele, tak nákup stromku i předpokládanou útratu za potraviny.

I když výsledná částka převýší stav vašeho účtu, není ještě nic ztraceno. Stále máte tři možnosti. První, nejrychlejší a nejméně bolestná, spočívá v seškrtání zbytečných výdajů. Například není nutné každý rok kupovat nové vánoční ozdoby na stromek. Ani nové sváteční šaty ke štědrovečerní večeři nejsou nezbytné. Parádu jistě uděláte i v loňském modelu.

Jestliže vám i po vyloučení některých zbytečných položek peníze stále chybí, můžete to řešit přivýdělkem. Stále je dost času na nalezení krátkodobé brigády. Poslední možností je půjčka. Psychologové sice rozhodně nedoporučují zadlužit se kvůli Vánocům, pro někoho to ale může znamenat jedinou možnost, jak je financovat.

Pokud už se po důkladném zvážení rozhodnete kvůli Vánocům zadlužit, volte například možnost splátkového prodeje, kde vám různé společnosti mohou nabídnout úvěr bez navýšení.

Nekupujte pod stromeček zbytečnosti

Také si každý rok lámete hlavu, co svým blízkým koupit pod stromeček? Nejlepším řešením je alespoň v kruhu rodiny napsat dopis Ježíškovi. "Každý rok celá rodina píšeme svá přání Ježíškovi, a to i já, manžel a obě téměř dospělé děti. Nejen, že si nemusíme lámat hlavu, co ostatním koupit, zároveň se vyvarujeme nakupování zbytečných dárků jen proto, abychom něco koupili," popsala redakci své zkušenosti čtenářka Jana z Prahy.

V mnoha rodinách i pracovních kolektivech je zvykem, že se obdarovává každý s každým. Nejen, že dá práci vymyslet spoustu vhodných dárků, zároveň to ale takzvaně leze do peněz. Pokud i vy každý rok vydáte nemálo peněz za dárky širokému okruhu příbuzných i známých, domluvte se s nimi na jejich redukci. Vždyť Vánoce nejsou jenom o darech, ale i o klidu a pohodě.

Podle říjnového průzkumu Poštovní spořitelny Češi nejčastěji kupují dárky pro pět až šest osob. Ženy jsou proti mužům mnohem aktivnější, pětina z nich obdarovává pravidelně jak svou rodinu, tak přátele či kolegy. Celkem tak mají na seznamu obdarovaných devět až deset osob. "Muži to se sháněním vánočních dárků nepřehánějí. Obvykle jim stačí obdarovat tři až čtyři nejbližší," upřesňuje Zuzana Kalátová, tisková mluvčí Poštovní spořitelny.

Podle průzkumu lidé v průměru za jeden dárek utratí 868 korun. Ženy za dárek vydají průměrně 758 korun a muži 978 korun. Starší lidé kupují dárky dražší, často je to jeden dar pro celou rodinu. V průměru tak lidé plánují utratit zhruba pět tisíc korun.

Dárky nakupujte s předstihem

Nenechávejte nákup dárků na poslední chvíli. Mohlo by se vám pak stát, že ve stresu a bez rozmyšlení koupíte i to, co jste původně vůbec neměli v plánu. "Obecně je lepší začít s nákupy již na začátku podzimu nebo během mnoha sezónních akcí. Vyvarujete se tak stresu ve frontách nebo zjištění, že požadované zboží je již vyprodané," doplňuje Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny.

Podle průzkumu jsou ženy při nakupování dárků zodpovědnější. Na rozdíl od mužů, kteří se pro dárky vydávají nejdříve měsíc před Štědrým dnem, ženy začínají s nákupy dárků už tři měsíce před Vánocemi.

Využívejte bezhotovostní platby

Při platbách za vánoční dárky využívejte své debetní karty. Nejen, že vás na rozdíl od výběru z bankomatu bezhotovostní platba nic nestojí, také se vyvarujete toho, že vám kapsáři ukradnou peněženku plnou tisícikorun.

Češi nejčastěji chodí za vánočními nákupy do obchodních center, kde je právě bezhotovostní platba samozřejmostí. Podle průzkumu Poštovní spořitelny tak činí 86 procent lidí.

Dárky přes internet si objednejte včas

V českém internetovém obchodě podle výzkumu nakupují dárky téměř tři čtvrtiny lidí, v zahraničním pak 14 procent. Je to pohodlné a bez stresu. Na druhou stranu, pokud se chystáte k nákupu dárků v některém z e-shopů, počítejte i s dodací dobou, která zvlášť před Vánocemi může být mnohem delší než v jiném období roku.

V případě, že budete vybírat dárky ze zahraničních internetových obchodů (především těch z USA), objednejte je raději pár týdnů před Vánocemi. Vyvarujete se toho, že přijdou až po nich.

Anketa

Kolik plánujete letos utratit za vánoční dárky?
do 1000 korun
23,5 %
do 2000 korun
12,8 %
do 3000 korun
9,6 %
do 4000 korun
4,4 %
do 5000 korun
24,7 %
do 7000 korun
5 %
do 10 000 korun
9,8 %
více
10,2 %
Celkem hlasovalo 20358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám