Hlavní obsah

Jak na kocovinu

Blíží se období silvestrovských oslav. K těmto společenským příležitostem neodmyslitelně patří i alkohol. Bez něj si totiž žádné veselí už nějak nedovedeme představit. Alkohol ve správné míře může navodit příjemnou náladu, uvolnění a ztrátu zábran. Pokud to s ním však přeženeme, čeká nás minimálně jedna velká nepříjemnost a tou je kocovina.

Foto: Profimedia.cz

Pokud to s alkoholem přeženeme, čeká nás minimálně jedna velká nepříjemnost a tou je kocovina.

Článek

Co to vlastně kocovina je?

Vzniká díky chemickým látkám z vypitého alkoholu, ale hlavně také dehydratací organismu a nedostatkem minerálů a vitaminů v těle. Díky tomu nám způsobuje bolest hlavy a žaludku, přecitlivělost na světlo či hluk, celkovou nevolnost, slabost a dokonce i třes organismu.

I když tyto následky moc dobře známe, popíjení alkoholu si odepíráme jen velmi těžko.

Tip: Na kocovinu skvěle pomůže léčivá minerální voda Vincentka, která organismu dodá chybějící minerální látky, neutralizuje překyselení žaludku a zamezí dehydrataci. Pomůže tedy proti příčinám kocoviny.

Jak tedy zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?

  • Není dobré pít alkohol takzvaně nalačno. Mnohem rychleji se pak totiž dostane do krve. Doporučuje se sytější a ideálně i mastnější jídlo. Pozor na sushi či lehké rybí pokrmy – ty vám moc nepomůžou, ale spíše uškodí.
  • Snažte se alkohol příliš nekombinovat – kupodivu zde platí, že kvalitní „tvrdý“ alkohol, tedy čisté destiláty (např. whisky Jack Daniel´s, Finlandia vodka, či další) nezpůsobují takovou kocovinu jako pivo či víno.
  • Pijte pomalu.
  • Pozor na alkohol s bublinkami (sekt či šampaňské) – urychlují jeho vstřebání do krve.
  • Je dobré prokládat popíjení také nealkoholickými nápoji (např. vodou či Vincentkou, která dodává organismu potřebné minerální látky, jejichž absence ke kocovině přispívá a celkově upravuje metabolismus), alkohol naředíte a případná kocovina nebude tak silná. Alkohol také dehydruje organismus a zbavuje jej minerálních látek. Pokud si tedy dáte večer Vincentku nebo ji použijete ráno jako jakýsi „vyprošťovák“, máte vyhráno.
  • Po večírku si dopřejte delší spánek.
  • Následující ráno pomůže zcela jistě česnečka či vydatnější snídaně a hlavně vydatnější popíjení čisté vody nebo Vincentky.

Reklama

Výběr článků

Načítám