Hlavní obsah

Prasátko – novoroční symbol štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolem štěstí je ve střední Evropě prasátko. I proto si jej lidé na prahu nového roku dávají jako dárek. A je jedno, zda jsou to prasátka z keramiky, porcelánu, skla, umělé hmoty, či třeba marcipánová.

Foto: Profimedia.cz

Prasátko má pojistit štěstí v novém roce.

Článek

Pokud patříte mezi ty, kteří si štěstí chtějí pojistit rybí šupinou v peněžence, podkovou nad dveřmi, či právě prasátkem, měli byste vědět, že pomocí různých amuletů si paní Štěstěnu chtěli naklonit už staří Římané. A činili tak také Keltové či Germáni. I oni věřili, že jim zvířecí symboly pomohou ke zdraví, lásce či penězům.

Zvířata tedy patří k „nositelům štěstíčka“ v různých lidových tradicích, mytologii, ale také v esoterice. A neplatí to jen o posledním dni starého a prvním dni přicházejícího roku. V posledních letech se kult zvířecích talismanů všeobecně velmi rozšířil.

Proč právě prase?

Mnoho pověr pochází ještě z dob, kdy se převážná většina Evropanů živila zemědělstvím. Základem spokojeného života rodiny byla tedy úrodná půda a dostatek zdravých hospodářských zvířat. Proto si lidé také jako symboly štěstí vybírali živočišné druhy, které se rychle množily. A k těm právě prase patří.

Divoké prase bylo například pro starověké Germány posvátným zvířetem. Ostatně tvor, který se rýpe v zemi a čenicháním hledá v rozryté zemině potravu, byl v minulých časech ztělesněním hledačů pokladů. Dodnes se považuje za symbol plodnosti, prosperity a síly.

Před sto lety se v Rakousku, ale i jinde, věřilo, že vepřové na novoroční tabuli znamená štěstí pro každého, kdo se jím nasytil. A leckde v Evropě jsou prasečí hlava či nožičky považovány dodnes za typický novoroční pokrm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám