Hlavní obsah

Pro psy jsou silvestrovské petardy utrpením

Jestliže si lidé potrpí na silvestrovské ohňostroje, petardy a rachejtle, tak jejich čtyřnozí věrní přátelé při nich doslova trpí. Oslavy konce roku jsou pro zvířata stresující a s jejich následky se mohou vyrovnávat do konce života.

Foto: Profimedia.cz

Psi si na Silvestra zaslouží ohleduplné páníčky.

Článek

Nadměrný hluk není příjemný pro žádné zvíře, ale na Silvestra ohrožuje především psy. Ohleduplný a zkušený majitel si proto jistě na silvestrovskou oslavu svého psa jako doprovod nevezme.

Kočky se obvykle v centru dění nepohybují, a i kdyby je nějaká ta rachejtle mimo bezpečí domova zastihla, dovedou se schovat a obvykle pro ně není problém vrátit se domů. Také ptáci v klecích, kteří jsou jinak na stresující momenty citliví, jsou díky ročnímu období od venkovního hluku chráněni stěnami bytu. Psi mají tu nevýhodu, že se prostě vyvenčit musí.

Sluch psa je mnohem citlivější než sluch lidský, navíc má schopnost rozlišit vysoké tóny, které jsou pro člověka za hranicí slyšitelnosti. Vyděsí ho proto nejen rány, ale také hvízdavé zvuky při odpálení petard, kterým lidské ucho nevěnuje pozornost.

I nejposlušnější pes, když zpanikaří, se stává nezvladatelným a úprk považuje za záchranu. Proto se nevyplatí venčit v tuto rizikovou dobu psa bez vodítka. To, že se pejsek zaběhne, ztratí orientaci a je problém ho najít, je samo o sobě nepříjemné. Přičíst k tomu je však třeba další nebezpečí - při útěku se může zranit, může ho přejet auto, ve strachu se může chovat agresivně. Známé jsou i případy, kdy pes následkem stresu dostal epileptický záchvat, nebo dokonce uhynul.

Na procházku připraven

Pokud chcete, aby váš čtyřnohý přítel přečkal oslavy bez úhony, rozhodně se vyhněte frekventovaným místům. Delší procházku absolvujte ráno nebo brzy odpoledne a večer venčení zkraťte jen na tu nejnutnější dobu.

Jestliže o svém pejskovi víte, že je psychicky labilnější, nebo máte špatné zkušenosti už z loňska, poraďte se s veterinářem - existují uklidňující prostředky, s nimiž pejsek hlučné oslavy prospí. Takové řešení se však nehodí pro příliš staré nebo naopak moc mladé psy, a také dávkování je nutné přesně dodržet. S velkou opatrností by se měla sedativa aplikovat psům, kteří jsou venku v kotcích. Mohli by totiž prochladnout.

Zkrátka - v poslední den roku bude pes nejšťastnější v klidu domova ve vaší přítomnosti. Když se bude přesto bát, uklidní ho váš hlas a pohlazení.

Nekompenzujte mu však příkoří způsobené oslavami lidskými pochoutkami. Zažívací problémy vzniklé přemírou chlebíčků, klobásek, brambůrků a podobně také nejsou to, co by si zvířecí kamarád zasloužil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám