Hlavní obsah

Štědrý večer přináší řadu tradic

Novinky,

Nastal Štědrý den a vše směřuje k večeru, ke kterému neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem i dárky pod nazdobeným stromečkem, na které se nejvíce těší děti. Ještě dopoledne ale mnozí lidé shání na poslední chvíli pozornosti pro své nejbližší nebo nakupovali jídlo na svátky.

Foto: Novinky

Článek

Rozdávání dárků i půlnoční

Ve většině domácností už na Štědrý večer vyvrcholily přípravy, nazdobil se stromeček, zabalily dárky a poté už vše pozvolna směřuje k přípravě kapra a celé slavnostní večeře.

Převážně ateistická česká společnost si původní křesťanský obsah Vánoc přetransformovala. Pro řadu rodin je Štědrý den především rodinnou událostí. Přesto mnozí míří do kostela, na půlnoční mnohdy vyrazí i lidé, kteří celý rok do kostela nezajdou.

I to je důvodem, proč se na některých místech jako „půlnoční“ neslouží katolické mše se svatým přijímáním, ale koná se jen bohoslužba slova. Mnohdy v kostelích zaznívá Vánoční mše Jana Jakuba Ryby. Návštěva kostela se stala jednou z vánočních tradic, jako je zdobení stromečku nebo adventní věnce se čtyřmi svíčkami.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

Původ tradic na Štědrý den

Zdobení vánočního stromku se u nás trvale uchytilo na konci 19. století. Na venkově byly stromky menší a ozdobené červenými jablíčky, zlacenými ořechy, pečivem, cukrovím, papírovými ozdobami a řetězy. Bylo zvykem odstrojit stromek na svátek Tří králů.

Pastorely, vánoční písně s doprovodem nástrojů, vznikaly především v 18. století a šířili je kantoři. Ještě starší jsou koleny, mnohé jsou středověké. Původ písně Narodil se Kristus pán sahá až do 13. století. Ze 16. století pocházejí Nesem vám noviny nebo Půjdem spolu do Betléma. Koledy zněly původně při koledování, kdy obcházeli po vsích koledníci.

Dlouhou tradici mají i betlémy nebo jesličky, které přibližují scénu narození Krista. Figurky v nich mohly být ze dřeva, z těsta nebo ze slámy.

Zelené nebo pozlacené jmelí se na Vánoce zavěšuje ke stropu, zajišťuje štěstí a ochraňuje dům. Jmelí přinese štěstí tomu, kdo je dostane jako dárek.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Nové zvyky

Kromě dávných tradic se však objevují i nové příspěvky k podobě večera. Dnes už neodmyslitelně patří k Vánocům vánoční hvězda, což je původně středoamerická rostlina. Také se běžně posílají vánoční přání pomocí SMS nebo prostřednictvím sociálních sítí.

A málokterá rodina si dokáže představit večer bez české pohádky na obrazovce, Česká televize proto každý rok natáčí novou. Pohádky se však vysílají po celý den na všech programech.

Jaké pohádky budou v televizi na Štědrý den

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám