Hlavní obsah

Speciálně krmený blatenský kapr prospívá lidem s nemocným srdcem

Právo, Vladimír Vácha

Ani tradiční vánoční kapr nedává spát odborníkům, kteří bdí nad naším zdravím. A tak spolu s rybáři nabízejí speciálně krmeného blatenského kapra, který prospívá především kardiakům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kapr by mohl v příštích letech výrazně konkurovat mořskému tuňákovi či makrele, jejichž maso obsahuje mnohem více nenasycených mastných kyselin omega 3, než další druhy ryb či umělé preparáty, které se do ČR dovážejí. Odborníci je doporučují zejména v prevenci srdečně cévních onemocnění.

Některé studie dokonce uvádějí, že větší konzumace zmíněných nenasycených mastných kyselin omega 3 je prevencí proti Alzheimerově chorobě.

„Pustili jsme se do společného projektu s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Výsledky jsou víc než povzbuzující. Letos už na vánočním trhu, samozřejmě v menší míře, nabízíme našeho kapra, v jehož mase se podařilo výrazně upravit poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin ve prospěch omega 3, v Blatné a Lipencích u Prahy,“ řekl Právu ředitel společnosti Blatenská ryba Václav Špeta.

Obchodní náměstek Václav Milota dodal, že úspěchu předcházely srovnávací pokusy. Nyní je už jasné, že přirozená potrava plus doplňkové krmivo obsahující mimo jiné lněný olej přinesly výsledek – maso kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. To je pak možné využívat jako léčebnou kůru pro lidi mající problémy se srdcem.

„Počítáme, že zákazníkům nabídneme filety nebo půlené kapry. Vzhledem k tomu, že cena krmné směsi je víc než dvojnásobná proti obilí, bude stát kilogram půlek kolem 169 a filetů 295 korun,“ dodal Špeta s tím, že pokud má mít kůra význam, je třeba konzumovat maso dvakrát týdně po dvou stech gramech celý měsíc.

Při úpravě by jeho teplota neměla přesáhnout 150 stupňů. Ke kaprovi rybáři nabídnou i speciální kuchařku. „Chceme, aby člověk, který si koupí takto drahou potravinu, k ní dostal i informaci proč a jak ji konzumovat,“ podotkl.

Dostávají jej pacienti IKEM

Na speciálně vykrmovaném blatenském šupináči si už loňska pochutnávají pacienti IKEM v Praze. Nyní Blatenští jednají o možnosti dodávat kapry pro hosty v několika lázních a nebrání se ani dodávkám do nemocnic.

„Uvidíme, jaký bude zájem. Nechali jsme si maso našeho kapra testovat v odborném institutu ve Švédsku a výsledek je vynikající. Myslím, že maso blatenské ryby by mohlo v budoucnosti úspěšně konkurovat tabletám dováženým z Norska,“ optimistický podotkl Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám