Hlavní obsah

S petardami zacházejte opatrně

Právo, Karolina Černá

Při nákupu pyrotechniky dáváme pozor, aby měl výrobek značku o prozkoušení. Také v balení nesmí chybět český návod, podle kterého budeme s výrobkem manipulovat.

Článek

Zábavní pyrotechnické výrobky se dnes nejčastěji nakupují přes internet. Je to pohodlnější a levnější, ale takový nákup se může i vymstít. U některých produktů totiž není znám výrobce a návod na použití bývá psán hodně lámanou češtinou.

Nejjistější je nakupovat přes eshop jen ty výrobky, s nimiž už máme dobré zkušenosti.

Dobrý prodavač ve specializovaném kamenném obchodě umí vysvětlit, jak se pyrotechnika používá, jak se chová v akci, a poradí rovněž, co dělat v případě, když výrobek po zapálení nefunguje nebo se chová atypicky.

Kompakty vedou v oblibě

Nejžádanější zábavní pyrotechnikou jsou tzv. kompakty. Propojují více efektů a vytvářejí ohňostroj, který trvá několik desítek vteřin. Tříminutový ohňostroj na jedno zapálení vznikne propojením vícera kompaktů. Jejich cena se pohybuje kolem tisícovky. Obvyklé jsou kompakty s 10 až 25 ranami, osobám starším 21 let mohou být dostupné i kompakty s více než 50 ranami.

K dostání jsou také petardy, gejzíry, bengálské ohně, rakety, římské svíce, sady kulových pum s moždířem a dále zábavní pyrotechnika, určená dětem. Jde o pyrotechniku I. třídy nebezpečnosti (mj. motýlci, včeličky, bouchací kuličky, některé prskavky).

Jak se chová pyrotechnika

Zábavní pyrotechniku rozlišujeme podle zvukových (tzv. petardy, dělové rány) a světelných efektů (prskavky, světlice, světelné kaskády či přízemní rotující výrobky). Existují samozřejmě i kombinované efekty, např. u římských svící.

Dělobuchy a petardy - škrtací petardy, megatřesky, dělobuchy, petardy s knotem, petardy s dvojím výbuchem, španělské mušky a další se vyznačují světelným a zvukovým efektem. Zapalují se škrtnutím o škrtátko zápalek a odhazují se do vzdálenosti minimálně 5 m do volného prostranství, kde nikdo nestojí. Ke světelnému a zvukovému efektu dochází za 3 až 6 vteřin.

Fontány - po zapálení chrlí fontána proudy jisker a světlic do výšky až 1 m. Efekt trvá kolem 30 vteřin. Fontány mají různou velikost, délku a barvu efektu, některé doprovází výrazný zvukový efekt.

Chemická světla - chemické neboli studené světlo je vytvářeno jednorázovou reakcí dvou chemických sloučenin bez uvolnění tepelné energie. V neaktivovaném stavu sloučeniny odděluje skleněná ampule, uložená v plastové trubičce (tyčince). Ve tvaru kruhů a paprsků aktivujeme světlo ohnutím plastového pouzdra. Poté svítí až 6 hodin. Čím nižší je okolní teplota, tím déle tyčinka svítí.

Kompakty - z jednotlivých tubusů jsou postupně za sebou vystřelována efektová pouzdra. Ve výšce 15-45 m vybuchují velké pískavé chvosty do různobarevných efektů. Doba trvání odpalu je kolem 20 až 40 vteřin.

Kulové pumy - odpalujeme je jednotlivě z přiložených moždířů. Koule se vkládá do moždíře a přetlakem je vystřelena do výšky cca 30 až 40 metrů. Tam vytváří rozmanité světelné a zvukové efekty, např. pivoňky, vrby, palmy, dračí vejce, chryzantémy, kruhy apod.

Rakety - zapalujeme je i se stabilizátorem (špejlí, dřevěnou tyčkou), proto raketu před zapálením umístíme tak, aby stabilizátor ležel v lahvi nebo v trubce. Nikdy nezapichujeme raketu do země! Kdyby totiž nevyletěla, explodovala by na zemi. Raketa při vzestupu hvízdá, světelný efekt lze očekávat ve výšce 30-40 m.

Římské svíce - mají tvar tyče (obvykle z tvrdého kartonu), které po zapálení postupně vystřelují různobarevné, případně rachotivé světličky do výšky až 15 m. Některé světličky doprovází zvukový efekt, např. rána, praskot nebo třaskání.

Ohňostroj na objednávku

K větší světelné podívané raději přizveme specialisty. Zařídí totiž nutné povolení příslušných úřadů přes přípravu ohňostroje, jeho dopravu, odpálení až po úklid odpaliště a prohlídku okolí, zda někde nezůstal výrobek, který selhal. Tyto služby bývají zpravidla v dohodnuté ceně ohňostroje.

Čtyři kategorie bezpečnosti

Podle evropské normy je pyrotechnika, která je volně prodejná, rozdělena na tři kategorie:

I. kategorie je prodejná dětem od 15 let (dětská pyrotechnika). Jsou to prskavky, kapsle do pistolí, malé tyčinky s barevnými plameny, malé rotující a létající předměty (včelky, vosičky, čmeláci, piruety, ohnivá kolečka), malé fontánky, bouchací kuličky, bouchací provázky a vystřelovací konfety.

II. kategorie je prodejná od 18 let. Patří do ní kompaktní baterie, kulové pumy, petardy, fontány, méně výkonné rakety.

III. kategorie je prodejná od 21 let (rakety a ohňopády, malé italské pumy, dělové rány či velká japonská slunce).

IV. kategorie - k používání této nejvyšší kategorie je třeba průkaz odpalovače ohňostrojů. Navíc potřebuje odpalovač k nákupu zboží této třídy povolení Českého báňského úřadu.

Pozor při odpalování

V blízkosti odpalovače pyrotechniky nesmí stát nikdo jiný, nesmí u něj být ani hořlavé předměty.

Pyrotechniku neodpalujeme v blízkosti budov, stromů, čerpacích stanic, stohů slámy.

Rakety, kompakty a pumy zabezpečíme proti převrácení.

Co sledovat při nákupu

Výrobek musí obsahovat značku o prozkoušení výrobku. Platí značka lvíčka a značka CE, vždy s číslem atestu.

Návod informuje o způsobu a místě odpalu, vzdálenosti, která je nutná pro bezpečné přihlížení, délce zpoždění a spotřební době.

Na obalu musí být vyznačena třída nebezpečnosti.

Co je uvnitř

Zábavní pyrotechnické výrobky obsahují okysličovadla (dusičnany, chlorečnany) a hořlaviny (uhlí, síra) či práškové kovy (hořčík, hliník, železo), ale také např. cukry, plasty či pryskyřice. 

Ohňostroj v trvání 3-7 minut bývá v ceně od 10 000 Kč, 5-9 minut v ceně od 30 000 Kč nebo 5-15 minut od 50 000 Kč. Na přípravu těchto ohňostrojů se používají převážně výrobky III. a IV. třídy. Specialisté umějí ke světelným efektům nakomponovat hudební doprovod. Aby zákazník věděl, do čeho jde, může mu specialista chování výrobku nejprve prezentovat na videu.

Reklama

Související témata:

Související články

Novoroční ohňostroj v Praze letos nebude

Hlavní město letos nebude pořádat novoroční ohňostroj. Stal se přitom tradicí a do ulic metropole vyrážely na Nový rok tisíce lidí, a to nejen Pražanů.

Výběr článků

Načítám