Hlavní obsah

Prodejci vánočních kaprů jsou nepolepšitelní, zase šidí, zjistila inspekce

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pouliční prodejci vánočních kaprů jsou nepolepšitelní a často zase šidí zákazníky. Při úterní kontrole v Plzni se o tom přesvědčily inspektorky České obchodní inspekce (ČOI). Hned u prvního stánku zaznamenaly předražení o 12 korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky ČOI při úterní kontrole pouličního prodeje kaprů v Plzni

Článek

„Za nákup kapra a vnitřností jsme zaplatili 420 korun, přičemž správná cena měla být 408 korun,“ konstatovala jedna z kontrolorek. Podle ní šlo o klasický fígl, který prodejci praktikují každoročně. „Kapra z kádě šoupnou rovnou do vaničky na váze. Voda z něho steče a zmrzne. Prodejce už ale zmrazky neodstraní. Takže se tam postupně hromadí led a ryba tak roste na hmotnosti,“ vysvětlila inspektorka.

Zkušenosti kontrolorů ukazují, že s ledem může váha kapra narůst až o 20 dekagramů. „Ve frmolu, který u stánku panuje, to jen málokterý zákazník postřehne,“ dodala inspektorka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky ČOI při úterní kontrole pouličního prodeje kaprů v Plzni

Přistižený obchodník nebyl kontrolou vůbec nadšený. „V tomhle státě se kradou miliardy a nás tady sedřou z kůže za to, že máme namrzlou váhu? Já bych jim přál si sem stoupnout na celý den a máchat se v ledový vodě,“ reagoval na adresu inspektorek. Ty ale přešly do protiútoku. „U tohoto stánku byl nákup předražen už podruhé. Při sobotní  kontrole to bylo o 14 korun. Zřejmě nás tu znovu nečekali,“ upozornily inspektorky.

Pokuty až v řadech desetitisíců

Podle regionálního ředitele ČOI Milana Javorského je z celkového počtu kontrolovaných prodejců 30 procent nepoctivců. „To je poměr, který platí už několik let. Za větší prohřešky zahajujeme správní řízení se sankcemi v řádech desítek tisíc korun,“ doplnil Javorský s tím, že zatím nejvyšší předražení zjistili inspektoři před dvěma lety v Sokolově, a to 28 korun na jednom kaprovi.

Kádě s rybami jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení. Prodejci musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků, nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví, vsunovat jí prsty pod skřele či do očnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám