Netradiční recept kombinuje rozdílné ingredience, které dohromady vytváří skvělou harmonickou chuť. Návod na přípravu je navíc velmi jednoduchý. Ocení ho hlavně gurmáni, kteří si potrpí na exotické laskominy.

Telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži ( pro 4 osoby )
telecí plec
800 g 
mrkev (na kostičky)
200 g
celer (na kostičky)
80 g
šalotka (na jemno)
80 g
kořenová petržel (na kostičky)
120 g
řapíkatý celer (na kostičky)
120 g
máslo80 g
suché bílé víno
400 ml
telecí vývar (nebo voda)
600 ml
citronová šťáva
2 lžičky
smetana (30%)
200 ml
humří maso (předvařené 4 minuty ve várce s kořenovou zeleninou)
2  humři
bílý zimní lanýž na ozdobu
8 g
olej 
Telecí ragú s humrem a lanýži

Telecí ragú s humrem a lanýži

FOTO: Novinky

Postup
Telecí plec nakrájíme na větší kousky, důkladně osušíme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pak kousky masa jednotlivě naskládáme a velmi zprudka opečeme ze všech stran v cca pětilitrovém kastrolu, na trošce rozpáleného slunečnicového oleje.
Maso vyjmeme, dáme stranou a kastrol necháme trochu zchladnout. Pak vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme kořenovou zeleninu a asi pět minut restujeme. Poté přidáme šalotku a znovu restujeme, vše do nažloutle sklovité barvy. Základ nám nesmí zhnědnout.
Přilijeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Dále přidáme vroucí vývar, orestované kousky masa, citrónovou šťávu a vše na mírném plameni dusíme pod poklicí do měkka (asi tak hodinu). Před koncem dušení přidáme k masu i čerstvou smetanu.
Když je maso měkké, tak ještě na dvě minuty přidáme humří maso, vše ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme. Na talíři pak posypeme průsvitnými plátky bílých lanýžů a ihned konzumujeme.

Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!