Hlavní obsah

Ke slavnostnímu večeru patří perlivý sekt

Právo, Jana Hanušková

Bublinky zběsile vystřelují jedna za druhou k okraji sklenice, aby se rozpustily v omamné a krásné nic. Perlivý sekt patří v mnoha domácnostech celého Česka neodmyslitelně ke slavnostní atmosféře Vánoc i oslavám Nového roku.

Článek

Vytvořit dokonalý sekt je ale umění, které se jeho tvůrci učí někdy doslova celý život. „Základ dokonalé kvality sektu je už v přístupu a ve znalostech důležitých při vytváření cuvée na něj, tedy základní směsi vín. Musíte znát všechny jednotlivosti, zvláštnosti a specifika každé odrůdy, které při šampanizaci využíváte. Jejich složení ve výsledném sektu musí být harmonické, jedinečné a přitom stále stejné,“ říká Josef Vozdecký, generální ředitel společnosti Bohemia Sekt ze Starého Plzence, s tím, že i když je cuvée hotové, ještě to neznamená, že sekt, který se z něj vyrobí, bude výborný.

„Tvůrci musí předvídat, jaká bude vůně a chuť po půl roce kvašení a ležení, což je minimální doba pro výrobu sektu daná zákonem. Musí také vědět, jak bude sekt chutnat za rok a u značky Louis Girardot dokonce po dvou letech,“ dodává muž, který ve firmě strávil téměř dvaačtyřicet let svého života.

Ke každému chodu jiný sekt

Ve Starém Plzenci přitom první sekt pod názvem Black Widow (Černá vdova) nabídli konzumentům už v roce 1945. V padesátých letech minulého století tady pomáhal s výrobou bublinek Francouz Louis Girardot, který českým kolegům předával svoje zkušenosti z výroby šumivého vína z oblasti Champagne. Po něm je také pojmenovaný sekt, který Josef Vozdecký považuje za své další dítě.

Ve společnosti, jež vznikla v prostorách bývalého pivovaru, se také dodnes vyrábí nejstarší značka sektu u nás – Chateau Radyně, která následovala hned po Černé vdově.

I když se v České republice vypije nejvíce lahví Bohemia Sektu demi sec, nabídka staroplzenecké společnosti je mnohem širší – šumivá vína mají nejen bílou, ale i růžovou a červenou barvu, mají minimálně zbytkového cukru (extra brut do šesti gramů), některá jsou ale i velmi sladká (doux má 51 gramů na litr). Kdo rád vymýšlí nejrůznější kombinace jídla a vína, má tak díky tomuto portfoliu sektů stejnou možnost jako u klidných vín – vybrat si k jednotlivým chodům slavnostní večeře na Štědrý den pokaždé jiný šumivý nápoj.

„Pokud budete mít na stole rybí polévku spíše vývarového typu než krémovou, můžete zvolit třeba Bohemia Sekt Chardonnay brut. Chardonnay je jedinou bílou odrůdou používanou pro výrobu pravého šampaňského tak zvaně blanc de blanc,“ říká Tomáš Brůha, hlavní sommelier firmy, která ročně prodá dvanáct miliónů lahví sektu. Podle něj se tak může ke kaprovi servírovat Bohemia Sekt Prestigtte brut vyrobený klasickou metodou kvašení v lahvích, se sladkou tečkou skvěle koresponduje červené Chateau Belveder doux.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám