Hlavní obsah

Udělejte si lahodný bramborový salát podle mistra šéfkuchaře

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéfkuchař Zdeněk Marcín patří mezi české kuchařské špičky a přípravu bramborového salátu má lidově řečeno "v malíčku." Recept na tradiční českou vánoční pochutinu, který nám představil, je nejen rychlý, ale i originální.

Bramborový salátVideo: Novinky

 
Článek

Autorem receptu je šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který si nedávno postěžoval, že před Vánoci dostává od novinářů stále stejnou otázku: Co netradičního bude letos vařit? Místo odpovědi napsal knihu s výmluvným názvem "Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila."

Razí tu heslo: Vařit tradičně, ale "sexy". Příkladem je právě jeho bramborový salát, který je postaven na tradičních přísadách, ale zpestřen specifickým druhem brambor a nastrouhaným jablíčkem. I drobná úprava a nenápadná ingredience totiž s českými pokrmy dokáže zázraky.

Jak vypadala štědrovečerní večeře před sto lety? Kapra ani bramborový salát byste nenašli

Vánoce
Bramborový salát
lojovité brambory varného typu A1 kg
velká mrkev150 g
celer75 g
petržel75 g
střední cibule1/2
vejce natvrdo4 ks
nakládané okurky160 g
majonéza6 lžic
hořčice2 lžíce
sůl, pepřšpetka
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!

Štědrovečerní bramborový salát na několik způsobů

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám