Hlavní obsah

Kapr se dá v Praze koupit na 178 místech

Právo, Stáňa Seďová

Prodej štědrovečerních kaprů už vypukl naplno. Podle nákupčích se mohou lidé těšit na kapry vyšší hmotnosti než loni, ceny by měly zůstat stejné jako minulé Vánoce. Kapr 1. třídy vyjde na zhruba 80 Kč, výběrový bude stát přes 90 Kč. Podle posledních statistik konzumace sladkovodních ryb mezi Čechy vzrůstá.

Foto: Profimedia.cz

Letošní kapři jsou podle nákupčích obecně větší než o minulých Vánocích.

Článek

Více než 54 % dotázaných zákazníků OC Letňany si štědrovečerní večeři bez kapra a salátu nedovede vůbec představit. Stále více lidí také doplňuje tradičního obalovaného kapra lososem.

Prodejci slibují, že na letošní české vánoční rybě si zákazníci opravdu pochutnají. „Podmínky pro růst kaprů byly letos velmi dobré, zákazníci se tak mohou těšit i na kapry vyšších hmotností než v loňském roce. Právě díky vyšší kvalitě očekáváme mírný nárůst prodeje kaprů,“ říká Jiří Bareš, nákupčí společnosti Tesco.

Foto: Profimedia.cz

Ceny se budou pohybovat přibližně na stejné úrovni jako vloni, v nabídce bude jako obvykle kapr první třídy do 2,5 kilogramu, který bude stát okolo 80 korun za kilo, za výběrového kapra nad 2,5 kilogramy zaplatí lidé něco málo přes 90 korun. Ani letos prodejci kaprů neujdou pozornosti Městské veterinární správy, která je však poslední roky s dodržováním předpisů spokojená.

„Veterinární inspektoři budou i letos kontrolovat, zda nejsou kádě přeplněné, zda je zajištěn přísun kyslíku prostřednictvím vtékající vody a zda prodavači s kapry zacházejí správným způsobem. K dnešnímu dni evidujeme v hlavním městě 178 prodejních míst,“ sdělil Právu ředitel Městské veterinární správy Antonín Kozák.

V posledních letech se dokonce inspektoři nesetkali s dřívějším nekalým zvykem, kdy prodejci ryby, jež jim zůstaly v kádích a už se neprodaly, vypouštěli zpět do rybníka. Takové ryby totiž ve většině případů po stresu, který zažily, uhynuly. „Tito kapři by uhynuli tak i tak, ale jde o to, že správně mají být poraženi a zfiletováni. Smrt v takovém případě nastane ihned po omráčení. Ale když je vpustí do vody, kde tito přikrmovaní kapři nemají šanci sehnat potravu, utrpí trauma a stres a stejně uhynou,“ vysvětlil Kozák.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Češi začali mít v oblibě sladkovodní ryby. Jejich spotřeba u nás stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu. Za poslední dva roky jejich konzumace v českých...

Výběr článků

Načítám